Greps för terrorbrott i Malmö

NYHETER

Stor sekretess kring fallet - fem personer har begärt offentlig försvarare

Tre personer greps i går i Skåne misstänkta för terroristbrott.

Gripandet skedde på uppdrag av Storbritannien.

På fredagen hade sammanlagt fem personer i fallet begärt offentlig försvarare.

Historien omgärdas av stor sekretess. I Malmö tingsrätt var igår de tre personerna registrerade som Sekretess A, B och C.

Även brottsmisstankarna är sekretessbelagda.

På fredagen lämnades ytterligare begäran om rättshjälp in. Sammanlagt fem personer har nu fått offentliga försvarare vid tingsrätten i Malmö.

Förundersökningen leds av vice chefsåklagare Agneta Hilding Qvarnström vid internationella åklagarkammaren i Stockholm.

Hon dementerar uppgiften att någon gripits.

- Det har inte gripits några. Alla som ställs inför rätta är inte gripna men de kan få en offentlig försvarare, säger hon, och menar att "andra åtgärder" kan vidtas.

Agneta Hilding Qvarnström är annars mycket förtegen om fallet och vill inte ens kommentara hur många som delgetts misstankar om brott.

Enligt uppgifter till Aftonbladet handlar det om terroristbrott.

En begäran

Internationella åklagarkammaren och Säkerhetspolisen har arbetat med ärendet sedan den 23 september förra året då Storbritannien skickade över en rättshjälpsbegäran.

Gårdagens gripande har samband med flera tillslag som gjorts nyligen. I slutet av förra året gjorde Säkerhetspolisen en husrannsakan hos en kvinna i Solna där datorer beslagtogs. De har överlämnats till brittisk polis.

Den 23 maj slog Säkerhetspolisens terroristrotel tillsammans med brittisk polis till mot en 28-årig man i Hammarkullen i Göteborg.

28-åringen greps och delgavs misstanke om främjande av terroristbrott, men försattes på fri fot. Även då beslagtogs datorer.

Hög sekretess

På Säkerhetspolisen är man mycket förtegen om gårdagens razzia.

-Vi har fått en internationell rättshjälpsbegäran och gripit tre personer, mer kan jag inte säga, säger Anders Thornberg på Säkerhetspolisen.

Enligt polisen i Skåne har brittisk polis lämnat in en rättshjälpsbegäran som blivit beviljad.

Efter det har man verkställt begäran.

Zendry Svärdkrona, Caroline Olsson