USA-soldater anklagas för ny massaker

NYHETER

Nu riskerar de åtal för mord

Det brittiska tv-bolaget BBC visande på torsdagskvällen filmbilder på döda kvinnor och barn. Enligt den irakiska polisen är offren civila som ställdes upp och sköts ihjäl av amerikanska soldater i mars.

BBC citerade en talesman för de amerikanska styrkorna i Irak som sade att en undersökning var på gång om vad som hände i Ishaqi tio mil norr om Bagdad den 5 mars i år.

TV-bolaget sade att filmen kom från en sunnimuslimsk grupp och att bildbevisen tycktes motsäga USA:s version av vad som hände.

Amerikanska myndigheter uppgav efter händelsen att fyra människor dött när amerikanska soldater blev inblandade i en eldstrid efter tips om att en al-Qaidaanhängare var på besök i ett hus i Ishaqi. Huset skulle ha rasat ihop vid beskjutningen och dödat en beväpnad man, två kvinnor och ett barn.

Men en rapport från den irakiska polisen anklagade de amerikanska soldaterna för att ha ställt upp och avsiktligt skjutit ihjäl elva människor i huset innan de sprängde det. Fem av de döda var barn och fyra kvinnor.

Bush ska utreda

BBC film visar ett antal kroppar. Tre är barn, ett av dem täckt av blod. BBC:s journalist sade att bilderna klart visar att de döda, både kvinnor och barn, har skottskador.

Enligt BBC i Bagdad har man dubbelkontrollerat filmen, jämfört med andra bilder tagna vid samma tillfälle och kommit fram till att den är äkta.

Bilderna kommer bara dagar efter uppgifterna om att amerikanska marinkårssoldater sköt ihjäl 24 civila irakier i Haditha i västra Irak i november förra året.

Var det en massaker på oskyldiga, vilket mycket tyder på, riskerar soldaterna åtal för mord i hemlandet.

Utredningar pågår om de närmare omständigheterna kring vad som hände i Haditha och Vita huset har lovat att resultaten ska bli offentliga när de blir klara.

På torsdagen försäkrade president George W Bush att "världen ska få se" vad utredningarna ger.

TT