Viltsafari i betongdjungeln

NYHETER

Spana in vilda djur och udda växter. Mitt i stan.

Nu kan du gå på innerstadssafari.

- Man behöver inte åka ut flera mil i skogen för att få en fin naturupplevelse, säger Nanna Malmros, guide. Foto: ROBIN NORDLUND

Öppna din dörr, stega ut och upptäck naturen. Där, mitt bland betongen och asfalten, finns massor att se. Vårälskling, paddfot och pestskråp är bara några av de vackra växter som finns i innerstan. Och Naturskyddsföreningen hjälper dig att hitta dem. Organisationen anordnar guidade naturvandringar i centrala Stockholm.

- Man behöver inte åka ut flera mil i skogen för att få en fin naturupplevelse och få se udda växter, säger Nanna Malmros, 28.

15 guider i stan

Hon är en av 15 guider i stan. Cirka 30-50 personer brukar följa med på varje vandring. Den här dagen är det samling på Kungsholmen. Det är premiär för en tur längs Riddarfjärden. Redan efter någon minut stannar Nanna Malmros till, utmed Preemmacken. Under en skylt, som visar bensinpriserna, hittar hon en sommargyllen.

"Väldigt givande"

- Den här växten dyker ofta upp i stadsmiljö. Den trivs där, på störd mark, till exempel längs vägkanter, säger hon.

Gruppen går vidare, känner på blad och håller utkik efter annorlunda arter. Djur är det ont om den här gången. Men utanför Rålambshovsparken ligger något och guppar. Det är en skrattmås som man känner igen på det chokladbruna huvudet.

Karin Löfroth, 31, från Söder tittar och lyssnar intresserat. Det här är hennes tredje innerstadsvandring.

- Tidigare har jag varit på Djurgården och i Vitabergsparken. Turerna är väldigt givande. Man behöver inte alls kunna en massa om naturen för att gå med, säger hon.

Här kan du åka på safari:

Spana efter pilfinkar. Foto: Aftonbladet

Ett bra sätt att lära känna Stockholm

Bra att ha-saker:

Foto: Aftonbladet

Här är några djur du kan spana in

Foto: Aftonbladet

Och här är växterna:

Jonas Anderssson, Aftonbladet