Klubbat i EU och riksdag

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets läsare ska vara Sveriges bäst informerade.

Därför publicerar vi varje lördag veckans viktigaste beslut i EU och i riksdagen.

✓ Handikappflyg

Handikappade ska från 2008 inte få nekas att flyga och de ska inte behöva betala högre biljettpris än andra, enligt ett beslut av EU:s transportministrar. Men de måste ta sig i förväg till flyget. Det är flygplatserna som ska se till att funktionshindrade får den hjälp de behöver.

✓Fel förbjuda gengrödor

EU:s domstol har i en dom slagit fast att om en gengröda är tillåten i EU så kan inte en region eller ett medlemsland införa förbud på egen hand. Österrikiska regionen Oberösterreich fick alltså inte totalförbjuda odling med genmodifierade organismer.

✓Köttben i diskarna

T-benstek ska på nytt tillåtas på matborden. Till följd av den minskade risken för galna kosjukan anser kommissionen att kotpelaren inte längre behövs tas bort från kött som kommer från nötkreatur som är yngre än 24 månader vid slakten.

✓Visum för ryssar

Det ska bli lättare för ryssar att få visum för att resa till EU. Vid toppmötet mellan president Vladimir Putin och premiärminister Tony Blair enades man om förenklade visumregler. I gengäld lovade Putin ta tillbaka illegala invandrare som tar sig till EU via Ryssland.

✓Kemikaliekontroll

EU-parlamentets miljöutskott beslutade med stor majoritet att hålla fast vid den svenska kommissionären Margot Wallströms förslag om att industrin ska visa om kemikalier som släpps ut på marknaden är farliga eller inte.

✓Peugeotböter

EU-kommissionen har beslutat att franska Peugeot och dess holländska dotterföretag ska få böta 465 miljoner kronor. De har hindrat återförsäljare att exportera bilar till köpare i Tyskland, Frankrike och andra länder, där priserna är betydligt högre än i Holland.

nFörvåning i Bryssel

EU-kommissionären Charlie McCreevys angrepp på de svenska kollektivavtalen och beskedet om att kommissionen kommer att stödja Lettland mot Sverige i EU-domstolen i det så kallade Vaxholmsmålet väckte förvåning också i Bryssel. En talesman för kommissionen sa att saken inte diskuterats och att den också ska ta ställning först i december.

Inga beslut i riksdagen denna vecka.

✓Mobilpris för mobila

EU-kommissionen har öppnat en ny webbplats där man kan jämföra vad det kostar att ringa på mobilen mellan olika europeiska teleoperatörer. Tanken är att folk ska kunna välja operatörer som har lägst så kallad roamingavgift.

Lennart Anebäck

Publicerad: