Nyheter

Michael Jackson friad i kväll

NYHETER

Juryn fann honom oskyldig på alla punkter

Juryn friade popstjärnan Michael Jackson på samtliga tio åtalspunkter.

Juryn friade popstjärnan Michael Jackson på samtliga tio åtalspunkter.

Foto: AFP

Juryn i rättegången mot popstjärnan Michael Jackson har enats – Michael Jackson är oskyldig – på alla punkter.

Popstjärnans dom mottogs av vilt jubel från de fans som samlats vid domstolen.

En kvinna släppte lös vita duvor när domen kom.

Jackson-fansen jublar efter den friande domen.

Foto: AFP

Domen meddelades cirka kvart över elva svensk tid. Enligt AFP grät Jackson när de 10 åtalspunkterna lästes upp och följdes av domen ”icke skyldig” i samtliga fall.

När Jackson en halvtimme tidigare kom till domstolen möttes han av sina försvarare med advokaten Thomas Meserau Jr i spetsen – och hundratals fans.

Jackson friades från de tio åtalspunkterna rörande övergrepp mot en cancersjuk pojke i februari eller mars 2003. Bland annat skulle han enligt åtalet ha förberett barnarov och utpressning samt ha gett pojken alkohol för att kunna förgripa sig på honom.

Lämnade i bil

– Vi och familjen är så lättade, sade taleskvinnan Angela Howansky till AFP när hon lämnade domstolen.

Efter att ha fått sin dom uppläst lämnade Michael Jackson domstolsbyggnaden i Santa Maria under stor uppståndelse. Han valde dock att inte göra något uttalande, utan klev in i en bil och for därifrån, troligen tillbaka till sin ranch Neverland.

Vid hans sida fanns hans familj.

Förkunnandet av domen försenades på grund av Jacksons sena ankomst.

Rättegången pågick i flera månader, kändisar från både musikvärlden och tv-branschen har vittnat om Jackson kärlek till barn. Andra har vittnat om att Jackson läst porrtidningar för barn och fyllt dem med sprit. Rättegången delade USA och resten av världen i två läger:

De som gick på åklagarens linje, att Jackson är en pedofil som utnyttjat försvarslösa barn såsom den pojke som återhämtade sig från cancer. Åklagarsidans viktigaste bevis var ett vittne som sett Jackson utnyttja andra pojkar. Cancerpatientens mamma vittnade också om att familjen inte fick lämna Neverland.

Det fanns också de som helhjärtat stödde försvarets linje, att Jackson är en naiv och barnslig person som själv aldrig haft någon barndom och som blivit utsatt för en familj som anklagat honom för pedofili för att komma över hans pengar. Försvaret bemötte åklagarsidans anklagelser med tre utpekade pojkar, bland annat Macaulay Culkin, som skulle ha blivit utnyttjade men som inför rätten hävdade att detta aldrig hänt. Försvaret kallade också vittnen som berättade att pojkens mamma hade varit på spa och inte alls varit fånge på ranchen.

Jenny Ryderstedt, Robert Triches, Therese Holmberg

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommardeal - Prova BookBeat gratis i en månad!

BookBeat

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter