Nyheter

Han tjänar en miljard

NYHETER

Klädkungen Stefan Persson är ohotad i inkomstligan

En miljard i årsinkomst.

Den svindlande summan uppnådde bara en enda svensk 2003: Hennes & Mauritz styrelseordförande Stefan Persson.

Aftonbladet publicerar i dag listor med de som har högst inkomster i landet – region för region.

Leder inkomstligan H&M-chefen Stefan Persson tjänar i särklass mest i Sverige, tre gånger mer än nummer två på den nya inkomstlista som Aftonbladet publicerar i dag. Men av de 1,1 miljarderna är ”bara” 3 miljoner klädkungens lön, resten är kapitalinkomster.

Leder inkomstligan H&M-chefen Stefan Persson tjänar i särklass mest i Sverige, tre gånger mer än nummer två på den nya inkomstlista som Aftonbladet publicerar i dag. Men av de 1,1 miljarderna är ”bara” 3 miljoner klädkungens lön, resten är kapitalinkomster.

Foto: Scanpix

H&M:s storägare kammade hem en miljard etthundraåtta miljoner kronor under 2003. Större delen av inkomsten var kapitalinkomster, från bland annat aktieinnehav och bankmedel. ”Bara” tre miljoner av hans totala inkomst utgjordes av lön.

På andra plats i Stockholms län hamnade Magnus Sjöqvist, så kallad daytrader (aktiehandlare) som på senare år ofta skönstaxerats sedan han struntat i att deklarera. Hans inkomst uppges vara 364 miljoner.

Lönegapet ökar

Många av personerna på listorna i Aftonbladet tillhör de 5?000 som har landets högsta inkomster. Den gruppen har dragit ifrån övriga svenskar de senaste 25 åren.

1980 tjänade de 5 000 som har landets högsta inkomster 5,3 gånger mer än medelsvensson.

I dag tjänar de 25,3 gånger mer.

– Det är en otrolig ökning, säger Sven Nelander, inkomstutredare på LO. I hans inkomstbegrepp ingår både lön, bidrag och kapitalvinster.

När höga chefer kräver kraftiga löneökningar drar de med sig mellancheferna, som också kräver påökt.

– Det blir smittoeffekter, säger Nelander.

Lönegapet mellan fattig och rik visar inga tendenser att minska. Tvärtom. 1980 var Sverige ett av de länder i västvärlden som hade lägst inkomstskillnader. Men sedan dess har löneskillnaderna ökat kraftigare i Sverige än i många andra länder.

– Om inkomstskillnaderna fortsätter att öka i samma takt de närmaste 20 åren och andra länder ligger still, så blir Sverige ett av de länder som har störst skillnader i Europa, säger Nelander.

Så har vi räknat

I listorna här intill har vi räknat samman taxerad förvärvsinkomst och överskott av kapital.

Personer som anmält till Nix adressregister att de inte vill ha reklam finns inte med i listorna. Totalt 66 181 svenskar är Nix-anmälda.

Inte heller personer som har skyddade personnummer finns med. Totalt 144 720 svenskar har ett sådant skydd.

Fotnot: Endast personer som är minst 20 år finns med i listorna.

De tjänar mest – län för län

Obs. att vissa län kan finnas med på flera sidor.

25 i topp i hela landet

Joachim Kerpner

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter