Nyheter

Laglig nedladdning ökade med 522 procent

NYHETER

”Det är en utmaning för skivbutikerna”

Skivsamlingarna minskar.

De digitala spåren ökar.

Med 522 procent på ett år.

– Digitalt distribuerad musik är nu det näst största formatet efter albumen och har passerat singelförsäljningen, säger Hélène Rönnmark, marknadschef på skivbolagens branschorganisation Ifpi.

Många människor har helt slutat att köpa skivor.

Musiken laddas istället ner från internet till mp3-spelaren eller mobiltelefonen. Det handlar om laglig nedladdning som har ökat explosionsartat det senaste året.

– I förhållande till första halvåret 2005 har försäljningen av digitalt distribuerad musik gått upp till 27,7 miljoner kronor. Det är en ökning med 522 procent, säger Hélène Rönnmark på Ifpi, skivbolagens bransch- och upphovsrättsorganisation, till aftonbladet.se.

Utbudet har ökat

Hittills i år har det sålts mer nedladdad musik än under hela förra året. Ny teknik förklarar en del.

– Det är väl så att utbudet har ökat och aktörerna börjar bli etablerade. Fler och fler hittar musiken via digitala distributörer.

Har människor börjat överge den olagliga nedladdningen mot den lagliga?

– Det är fler som köpt musik lagligt jämfört med 2005, men om det påverkar den illegala musikdistributionen är för tidigt att säga. De här tjänsterna behöver växa till sig ytterligare, men det är en början.

Betyder det här CD-skivans död?

– Fortfarande utgör den nedladdade musiken bara sju procent av den totala omsättningen. Men den ökar kraftigt. Det är en utmaning för skivbutikerna. Jag hoppas på tillväxt för både den fysiska och den digitala musiken.

Siffrorna kommer från Ifpi:s senaste halvårsrapport. Med digitalt distribuerad musik menas musik, musikvideor och ringsignaler i form av musik som laddats ner från internet.

Johanna Melén

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter