Dick Cheney saknade tillstånd vid vådaskott

NYHETER

Många skämt om vicepresidenten i pratshower i USA

Foto: AP
Vicepresident Dick Cheney vid en tidigare jakt på vaktel i Gettysbyrg 2002. Denna gång inträffade inga vådaskott.

WASHINGTON

Jaktlicens hade USA:s vicepresident Dick Cheney när han var ute på vakteljakt i helgen – och råkade peppra en åldrig jurist full med hagel. Men han hade missat att köpa ett specialtillstånd – för fågeljakt. Det skulle ha kostat 7 dollar.

För detta har Cheney nu fått en varning, men han slipper böter.

Foto: AP
Numera driftkucku i olika pratshower.

Småintressant i sammanhanget är att viltvårdsmyndigheten som utfärdade varningen leds av en person som Cheneys chef GeorgeW Bush placerade där när han var guvernör i Texas: ägarinnan till ranchen där lördagens skottdrama utspelades.

Tillståndsmissen lägger sten på börda för Vita huset, som redan fått hård kritik för att det gick ett helt dygn innan nyheten om jaktolyckan vidarebefordrades till medierna. Den läckte ut via ett anonymt tips som sedermera bekräftades av Armstrong-ranchens ägare. Vita huset hänvisade inledningsvis journalisterna till henne, och hon blev så nedringd att hon stängde av telefonen.

”Måste få vård”

President Bushs talesman Scott McClellan liksom Cheneys taleskvinna Lea Anne McBride har förklarat fördröjningen med att man först ville se till att den skottskadade advokaten Harry Whittington fick vård. På frågan om det inte gick att informera om händelsen parallellt med att Whittington togs om hand svarade McClellan att ”vicepresidentens kansli arbetade med att få ut informationen”.

Whittington, som för övrigt också saknade 7-dollarstillståndet och därmed även han blivit varnad, träffades av hagel i ansiktet, halsen, axlarna och bröstet. Eftersom hans tillstånd rapporteras vara stabilt sprider händelsen rätt hejdlös glädje bland tidningstecknare, ståuppare och kommentatorer över hela USA.

Glada kommentarer

”Goda nyheter, mina damer och herrar. Vi har till slut lokaliserat massförstörelsevapen. Det är Dick Cheney”, hette det i David Letterman Show i tv-kanalen CBS i måndags kväll.

I samma program konstaterades att ”Vi har inte fått tag på bin Ladin men vi nitade en 78-årig advokat”.

I Tonight Show hos NBC fick publiken höra om det häftiga snöovädret i östra USA, med efterslängen: ”Det var så mycket snö i Washington att Dick Cheney av misstag sköt en fet kille som han trodde var en isbjörn.” I samma program skojades det om att Cheneys popularitetssiffror steg till 92 procent sedan folk noterat att det var en advokat han sköt.

”Ducka, det är Dick”

I Daily Show med Jon Stewart fick alla föräldrar följande varning: ”Mammor och pappor, om ni tittar nu så kan jag inte nog understryka: Låt inte era barn åka på jakt med vicepresidenten. Det spelar ingen roll vilka lukrativa kontrakt de försöker håva in eller vilka energiregleringar de försöker få upphävda – det är inte värt det.”

I samma show påpekade Jon Stewart att senast en vicepresident sköt någon var när Aaron Burr fällde Alexander Hamilton i en duell 1804. ”När Alexander Hamilton blev skjuten... handlade det förstås om heder, integritet och politik. Whittington förväxlades med en fågel”, konstaterade Stewart.

Och New York Daily News hade följande rubrik på tisdagen: ”Ducka, det är Dick”.

TT-AP