En trött sörja - av intriger

NYHETER

BEIRUT

Hur kommer det sig att Jyllands-Posten smädar profeten Muhammed, och att sedan flera europeiska tidningar följer efter?

Det måste vara Konspirationen.

Hur kommer det sig att hundratusentals muslimer över hela världen skriker på gatorna för dessa teckningars skull?

Det måste också vara Konspirationen.

Foto: REUTERS
Bilden aftonbladet inte fick ta Den här bilden kunde inte Aftonbladets fotograf Urban Andersson ta i förrgår. Av rädsla för konspirationer beslagtogs hans fotoutrustning av Hizbollah då deras ledare Sayyid Nasrallah talade.

Men vi talar inte om samma konspiration. Den första fick jag kännedom om under Hizbollahs demonstration i förrgår. Där nämndes för övrigt varianter på samma tema. Från talarstolen sa Hizbollahs ledare Sayyid Nasrallah:

Fruktar för sitt liv

- Om inte Europaparlamentet stiftar en lag som förbjuder tidningar att förolämpa profeten, innebär det att de tänker fortsätta kriget!

En konspiration, alltså.

En man i demonstrationståget menade att det är en israelisk plan att teckningarna ska visas i land efter land i en bestämd tidsföljd. Irans ledare Khamenei har för övrigt samma åsikt.

Sayyid Nasrallah stod bakom en vägg av skottsäkert glas. Det gjorde han, naturligtvis, därför att han fruktar att någon konspirerar mot hans liv.

Men Hizbollah är inte de enda som har upptäckt den stora konspirationen.

USA:s utrikesminister Condoleezza Rice anklagar Iran och Syrien för att underblåsa de upprörda känslorna och använda dem för "egna syften".

- Det finns regeringar som har utnyttjat tillfället för att uppmuntra våldshandlingar.

Är den verklig?

Den Stora Konspirationen finns överallt i Mellanöstern, oftast nämns den för att tillvita fienden fruktansvärda planer och samtidigt skapa en tydlig svart-vit bild av en kaotisk värld.

Ibland kan Konspirationen nämnas i förbigående, som ett skämt, men med allvar i botten. För ett par månader sedan hörde jag en israelisk författare säga att europeiska politikers första tanke varje morgon är:

Hur ska jag göra livet surt för Israel i dag?

Men tänk om den stora konspirationen är verklighet?

Att Sayyid Nasrallah var omgiven av mängder av vakter och stod bakom skottsäkert glas är inte så konstigt. Israel mördade hans företrädare 1992, Libanons premiärminister mördades - sannolikt av Syrien - förra året, och ytterligare något dussin politiker och journalister har dödats sedan dess.

Man kan inte vara nog försiktig. Hizbollahs presschef beslagtog Urban Anderssons kameror eftersom han inte tio dagar i förväg lämnat in en redogörelse om sin bakgrund.

Svårt att förklara

Denna sörja av intriger, anklagelser, fantasier och verkliga övergrepp är tröttsam, ibland komisk. Hur förklarar man för en hängiven anhängare av Hizbollah att, nej, Israel styr inte Jyllands-Posten, när han inte vill tro något annat?

Och hur förklarar man för Condoleezza Rice att det finns verkliga uppror och verkliga revolutioner, även när de går emot USA:s intressen? Världen är inte en kommunistisk-islamistisk intrig.

Den stora konspirationen är bekväm. Tack vare den behöver man inte lyssna så noga på andra. Man vet ju hur det är. Egentligen.

Peter Kadhammar