Demonstranter stormade dansk ambassad

NYHETER

Polisen: "Vi har inte kontroll"

Med stenar och brandbomber gick hundratals demonstranter till attack mot den danska ambassaden i Teheran

Vid 21-tiden fanns omkring 50 demonstranter inne på ambassad-området, uppger den norska tidningen Dagbladets nätupplaga.

Foto: RAHEB HOMAVANDI/reuters
Polisen tvingadas ta skydd när en grupp demonstranter beväpnade med stenar och brandbomber tog sin in på ambassadområdet .

Polisen försökte stoppa stormningen med hjälp av tårgas.

Det hjälpte inte.

Vid 21-tiden fanns omkring 50 militanta demonstranter inne på ambassad-området.

– Vi har inte kontroll, sa en polis till Dagbladets reporter utanför ambassaden.

Enligt Dagbladet fanns inga personer inne i ambassaden.

Omkring 400 demonstranter anföll den danska ambassaden i Irans huvudstad Teheran på måndagskvällen.

På murarna som omgärdar ambasssaden hade demonstranterna sprayat slagord: "Ned med Danmark", Ned med USA", och "Kasta ut den danska ambassadören".

Brandbomber

Enligt en reporter från nyhetsbyrån Reuters på plats kastades omkring 20 brandbomber mot ambassaden. Endast en av bomberna ska ha passerat över muren, vilket möttes av jubel från folkmassan.

Demonstranterna ska enligt uppgift från nyhetsbyrån komma från den islamistiska basij-milisen, rapporterar AFP.

– Gör ingen åverkan. Den iranska regeringen måste betala för det, ropade polisen i megafoner till demonstranterna.

Bad om skydd

Byggnaden ligger bakom en hög mur i ett bostadsområde i den norra delen av Irans huvudstad.

Danmark hade tidigare under måndagen bett de iranska myndigheterna om ökat skydd för ambassaden i Teheran, rapporterar AFP.

Detta skedde ”i enlighet med Wienkonventionen” om skydd för utländska beskickningar, då man fått kännedom om att en demonstration planerades under kvällen.

Demonstrationen väntad

Tidigare under dagen kastade omkring 200 demonstranter sten och brandbomber på EU-ordföranden Österrikes ambassad i Teheran. Byggnaden fattade inte eld och säkerhetsstyrkor förhindrade att den stormades.

UD bekräftade på måndagen att medierapporter i Mellanöstern gjorde gällande att det skulle bli en stor demonstration mot den danska ambassaden under måndagskvällen. Tidigare förekom uppgifter om en demonstration först på torsdag. Den svenska ambassaden i Teheran ligger inte i närheten av den danska.

UD vill inte gå in på detaljer men hänvisar till utrikesminister Laila Freivalds uppmaning till personal på ambassader i berörda länder att se över sin säkerhet. Däri ingår att ta kontakt med värdländerna och begära det skydd som man har rätt till enligt internationella konventioner.

Fördömde attackerna

Det muslimskdominerande landet Albanien fördömde på måndagen kraftigt attackerna mot Danmarks och Norges ambassader i Mellanöstern.

”Dessa våldshandlingar är oacceptabla, omöjliga att rättfärdiga och strider mot den anda av förståelse, tolerans och samarbete som måste utgöra grund för relationerna mellan folk, hette det i ett uttalande.

”Yttrande- och religionsfriheten får inte stoppas, utan måste tvärtom stödjas och stärkas”.

Johan Edling, TT