Du betalar tio gånger för mycket

Publicerad:
Uppdaterad:

Endagslinserna är lika bra som månadslinser

Har du gått på den stora kontaktlinsbluffen?

Du kan spara flera tusenlappar om året genom att använda endagslinsen en hel månad, avslöjar brittiska tidningar.

titta på priset Det är nästan omöjligt - till och med för en optiker - att se skillnad på endagslinser och månadslinser. Det är i praktiken samma produkt. Det enda som skiljer är priset: 10 kronor eller 100.
Foto: Casper hedberg
titta på priset Det är nästan omöjligt - till och med för en optiker - att se skillnad på endagslinser och månadslinser. Det är i praktiken samma produkt. Det enda som skiljer är priset: 10 kronor eller 100.

Sara Widerberg, 32, har använt endagslinser som månadlinser i fem år efter ett tips från en ögonläkare i Göteborg.

Det sparar hon massor av pengar på.

- Jag har inte märkt någon skillnad alls, och jag förvarar linserna i vanlig linsvätska.

Det Sara vet är optikbranschens bäst bevarade hemlighet. Istället för att använda en månadslins som kostar omkring 100 kronor per par kan man köpa billiga engångslinser för ungefär en tia per par. Per år blir det 1080 kronor billigare.

En anställd inom kontaktlinsindustrin avslöjade bluffen.

- Tillverkarna har skapat en falsk kunskap som gör att två identiska linser kan säljas till helt olika pris, säger källan till Daily Mail.

Marc Monseau, talesman för linstillverkaren Johnson & Johnson, säger till Aftonbladet att endagslinser och månadslinser tillverkas av samma material, men att det finns skillnader i design, storlek och form.

"Det borde gå"

Går det att använda era endagslinser som månadslinser?

- Det finns inga fysiska egenskaper hos linsen "1-Day Acuvue" som begränsar användningen till en dag. Hur en patient använder en speciell lins är ett beslut som den som förskriver linsen måste fatta tillsammans med patienten, säger Marc Monceau.

Ögonläkaren Sven-Erik Nilsson har inte hört talas om likheterna mellan linserna.

- Men om de verkligen är identiska och man gör rent linsen efter alla konstens regler borde det gå. Generellt kan man säga att det är större risk för infektioner ju längre man använder en lins, säger han.

Måste betala tillbaka

I USA har kontaktlinstillverkare dragits inför rätta av konsumenter som tycker att de blivit lurade att betala för månadslinser när det går lika bra med endagslinser.

De två största kontaktlinstillverkarna, Johnson & Johnson och Bausch & Lomb, har fått betala tillbaka miljonbelopp till sina kunder.

De exakta summorna är dock hemliga.

Anna Krook

Publicerad: