Nyheter

Kvinnans orgasm delvis ärftlig

NYHETER

Forskare: Generna styr 34 procent av förmågan

Nu kan alla kvinnor som har svårt att få orgasm skylla på mamma och pappa.

Ny forskning visar att förmågan att orgasmera delvis är ärftlig.

För de kvinnor som har problem att få orgasm, beror 34 procent på generna, detta efter att man tagit hänsyn till andra faktorer som påverkar orgasmen, uppger forskarna vid St Thomas sjukhus i London.

  I undersökningen fick 4037 kvinnor som alla är tvillingar svara på frågor rörande deras orgasmer. Hälften av kvinnorna var enäggstvillingar och hälften tvåäggstvillingar, uppger AP.

Syskon och mamma har samma problem

  33 procent uppgav att de aldrig fått orgasm vid samlag och 21 procent uppgav att de inte heller fått orgasm vid onani.

  - Likheterna mellan kvinnornas erfarenheter var större bland enäggstvillingar än bland tvåäggstvillingar. Eftersom den enda skillnaden mellan de två grupperna var genetisk drar forskarna slutsatsen att förmågan att få orgasm också är det, säger Tim Spector, genetisk forskare vid St Thomas sjukhus, till AP.

  Resultatet av undersökningen liknar dem som framkommit vid forskning på tvillingar i Australien som publicerats tidigare i år.

  – Många av de kvinnor som jag behandlar säger att när de pratar med sina syskon och mamma så har de ofta samma problem, säger Laura Berman, professor vid medicinska fakulteten vid universitetet i Illinois.

Kvinnor vill känna sig älskade

  Enligt forskarlaget har mer än 30 procent av alla kvinnor svårt att få orgasm och av dem måste 70 procent få yttre stimulering för att nå dit.

  – Kvinnor är mer komplicerade än män. Att ha ett bra förhållande och känna sig älskade och säkra är en stor faktor. Andra faktorer kan vara hur de ser på sig själva och sex, säger Virginia Sadock, föreståndare för sexualprogrammet vid New Yorks universitet.

  Forskarna påpekar också att det faktum att en kvinna genetiskt sett har svårare att få orgasm inte betyder att hon aldrig kommer att få det. Det betyder bara att det krävs mer träning och tålamod.

Therese Holmberg

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter