Nyheter

Fattiga drabbas oftare av brott

NYHETER

Skillnader mellan fattiga och rika i brottsstatistiken

Skillnaderna mellan fattiga och rika syns också i brottsstatistiken.

Inte nog med att fattiga har svårt att få pengarna att räcka till – de blir dessutom rånade och misshandlade oftare än de som har det gott ställt.

Det visar en omfattande studie som kriminologerna Felipe Estrada och Anders Nilsson gjort åt Institutet för framtidsstudier. Undersökningen bygger på över 27 000 intervjuer som gjorts under -80, -90 och 00-talen.

Resultaten visar att sedan 1980-talet har skillnaderna mellan olika inkomstgruppers utsatthet för brott ökat och att det finns ett samband med ökade inkomstklyftor.

Utsätts oftare för våld

– Vi såg att det var en ganska stabil nivå i utsatthet för brott i stort, men om man tittar på de fattiga har deras utsatthet ökat. Det har den inte gjort för de rika – den har i vissa fall minskat, säger Anders Nilsson i en intervju med Svenska Dagbladet.

Fattiga utsätts oftare för våld, både på gatan och i hemmet, medan utvecklingen för rika är den motsatta.

Fattiga drabbas också oftare av stölder och inbrott.

Trångbodda

– En grupp som är mycket utsatt för brott är barnfamiljerna. En trångbodd familj som har barncyklar och barnvagn får lämna dem i porten, och är är risken för stöld mycket större. Att skydda bostaden kostar pengar, säger Felipe Estrada.

Robert Triches

ANNONS EXTERN LÄNK

REA hos Åhléns – upp till 50 % rabatt på massor av varor!

Åhlens

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter