Nyheter

Saddam vill dömas – i Sverige

NYHETER

Anser att det är här hans chanser till rättvis rättegång är störst

Saddam Hussein anser att hans chanser att få en rättvis rättegång är störst i Sverige. Rent juridiskt finns inga hinder för detta.

Saddam Hussein anser att hans chanser att få en rättvis rättegång är störst i Sverige. Rent juridiskt finns inga hinder för detta.

Foto: ap

Saddam Hussein vill dömas i Sverige.

Om han fälls vill han sitta i svenskt fängelse.

- I Sverige har han störst chans att få en rättvis rättegång, säger diktatorns advokat Giovanni di Stefano till SVT:s Agenda.

Den irakiske exdiktatorn Saddam Husseins dagar i häkte börjar så sakteliga närma sig sitt slut. Någon gång i början av nästa år väntas det som kallats århundradets rättegång kunna starta.

Både Saddam Hussein och hans advokater är medvetna om att en stor andel av det irakiska folket helst av allt vill se honom dömd till döden och avrättad så fort som möjligt.

Rättvis prövning

Det har också både i och utanför Irak förts fram invändningar mot att specialdomstolen skulle vara kapabel till en rättvis rättegång.

Det kommer därför inte som någon överraskning när en av Saddam Husseins advokater, italienaren Giovanni di Stefano, nu för fram kravet på att rättegången hålls utomlands.

Enligt honom är Saddam Husseins förstahandsval Sverige.

-Chansen att få en rättvis prövning är störst i Sverige, säger Giovanni di Stefano till SVT-programmet Agenda.

-Om rättegången hålls i Sverige och min klient mot förmodan fälls kan han i så fall föras direkt till ett svenskt fängelse, säger han.

Ingen avrättning

Rent juridiskt finns det inga hinder mot en sådan utveckling. Politiskt är det dock en helt annan sak.

Enligt Stefano är dessutom hotet om avrättning undanröjt.

-Iraks president har försäkrat mig att han inte kommer att skriva under någon order om avrättning vilket krävs enligt irakisk lag, säger han.

Att rättegången skulle flyttas till Sverige är högst osannolikt.

Det irakiska folket kräver att få följa rättegången på nära håll, och samtliga experter som Aftonbladet talat med tror inte att den irakiska regeringen skulle våga gå emot den starka folkliga opinionen.

Åtalet mot Saddam

Åklagarna har nu sammanställt de viktigaste åtalspunkterna mot Saddam Hussein:

Olle Castelius

ANNONS EXTERN LÄNK

Just nu 150 kr rabatt på köp över 1000 kr med värdekod! Hårvård, hudvård och skönhetsprodukter – se utbudet här på Lyko

Lyko

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter