Nyheter

Hade blodig motorsåg – släpptes in i USA

NYHETER

Dubbelmördare lyckades passera tullen vid gränsen mot Kanada

En mördare släpptes in i USA efter att han kommit till tullen med en blodig motorsåg.

– Ingen sade att vi skulle hålla honom kvar, säger Bill Anthony vid USA:s gränskontroll.

Dubbelmördaren Gregory Despres, 22, på en bild som visades i tv i USA.

Dubbelmördaren Gregory Despres, 22, på en bild som visades i tv i USA.

Foto: AP

I slutet av april kom 22-årige Gregory Despres liftandes till gränsstationen mellan Kanada och USA i Calais, Maine. Med sig hade han en yxa, en kniv, ett hemmagjort svärd, knogjärn och en nedblodad motorsåg.

Tulltjänstemännen vid gränsen fattade misstankar och förhörde honom, tog hans fingeravtryck och beslagtog vapnen. Därefter var han fri att fortsätta sin resa.

Par hittades mördade

Där kunde historien ha slutat – men icke. Dagen efter fann polisen i Despres hemstad, Minto, 74-årige sångaren Frederick Fulton och hans sambo mördade i sitt hem, uppger AP. Fredericks huvud återfanns avhugget i ett örngott under köksbordet.

Misstankarna riktades genast mot Gregory Despres som nu var på fri fot i grannlandet USA. Despres, som skulle ha stått inför rätta för att ha hotat att döda Fultons svärson hade en historia av våldsamt beteende, och blev nu högaktuell i utredningen. En fantombild visades i amerikansk tv.

Två dagar senare, när han vandrade längs en väg i Massachusetts i en blodig tröja, kunde han gripas av polis. Enligt egen utsago samarbetade han med NASA och var på väg till en marinbas i Kansas.

Polisen tror att motivet till morden var grannosämja av det grövre slaget. Despres ska tidigt på morgonen ha blivit så arg på sina grannar, familjen Fulton, att han brutit sig in i deras hus och mördat paret.

"Han var inte efterlyst"

Frågan som alla ställer sig är nu; hur kunde gränskontrollen släppa in en man som Despres när landet blir mer och mer stängt för utomstående?

– Ingen sade att vi skulle hålla honom kvar. Att vara bisarr är inte en tillräckligt bra anledning att stänga någon ute eller låsa in dem, säger Bill Anthony vid gränskontrollen till AP.

Han säger också att tullen försökte få reda på om Despres gjort sig skyldig till något brott eller var efterlyst, men att de inte funnit några sådana uppgifter.

Despres är amerikansk medborgare och att han viftade med en blodig motorsåg anser inte Anthony vara tillräckligt starka skäl att hålla honom kvar.

– Vår personal har inget kriminallabratorium. De kan inte bedöma om det verkligen var blod eller inte, säger han.

Despres är nu förflyttad till federalt häkte och Kanada väntar på att han ska utlämas. Hans advokat ifrågasätter om han är mentalt frisk nog att klara en rättegång.

Therese Holmberg

ANNONS EXTERN LÄNK

Fixa vita tänder hemma på 30 minuter – köp startkit här

Dentway

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter