Kvinna gripen med pistol

NYHETER

MOGADISHU

Martin Adler stod framme vid podiet där ledarna talade till de 5000 demonstranterna.

Då kom skottet.

Det kom som en blixt från klar himmel. Det fanns inga varningstecken, inga hotfulla blickar eller aggressiva kommentarer mot de västerländska journalisterna. Stämningen bland de somaliska demonstranterna var upplyft och upphetsad, som den är under demonstrationer, men under kontroll.

I en knapp timme hade Martin Adler och Jyllands-Postens fotograf Flemming Weiss Andersen gått omkring för att ta bilder av demonstranterna. Många mötte dem med ett leende och vänlighet.

Strax före klockan 14 ställde sig de två framför podiet på torgets långsida, där en delegation av ledare från Sammanslutningen av islamiska domstolen höll tal.

Ropade på hjälp

Demonstranterna skrek slagord mot ”främmande inblandning” i Somalias angelägenheter. Protesterna riktade sig främst mot Etiopien, Somalias ärkefiende, eftersom det den senaste veckan har ryktats om att 500 etiopiska soldater gått över gränsen till Somalia. Samtidigt har Somalias övergångsregering uppgett att fredsbevarande styrkor – övervägande från Etiopien – ska sättas in i Somalia.

Detta har väckt stor vrede, och demonstranterna skanderade att ”de trogna” ska drivas ut. En del försökte bränna etiopiska flaggor.

Det var inför den synen Martin Adler sa de ord som skulle bli hans sista:

–?Det är fantastiskt. Ett underbart jobb.

Sen kom skottet.

Flemming Weiss Andersen ropade på hjälp, men ingen gjorde något.

Det var ännu i går oklart vem som låg bakom mordet på Martin Adler. Näst högste chefen för Sammanslutningen av islamiska domstolen sa att han misstänker att det är de fördrivna krigsherrarna som ligger bakom. Några timmar efter mordet arresterade den islamiska milisen en kvinna, som de uppgav hade en pistol och flera handgranater på sig.

Läs mer:

Eva Plesner