Polisen grep 17 i terror-razzia

Publicerad:
Uppdaterad:

- mitt under det svenska statsbesöket

1 av 3 | Foto: AP
Operahuset i Sydney kan ha varit ett av terroristernas mål.

17 personer greps i natt i en stor terrorrazzia i Sydney.

Polisingripandet skedde mitt under det svenska statsbesöket i Australien.

Det berömda operahuset kan ha varit ett av terroristernas mål.

Sveriges kung och drottning samt utrikesminister Laila Freivalds är just nu på statsbesök i Australien. När polisen tidigt i morse slog till mot de misstänkta terroristerna befann sig den svenska delegationen i Canberra - på väg till Sydney.

Kungen och drottningen blev dock inte oroade av uppgifterna om polisrazzian, uppger hovets informationssekreterare Catherine Broms.

– Det här har inte påverkat statsbesöket, säger hon.

Muslimsk ledare

Omkring 500 poliser deltog i razzian. Polisen hamnade i eldstrid med en av de misstänkta, som skadades av ett skott i halsen. Hans tillstånd bedöms som kritiskt. En polisman skadades också lindrigt vid skottlossningen.

– Vi har avbrutit vad jag betraktar som slutskedet på en storskalig terroristattack - här i Australien, säger Ken Moroney vid polisen i New South Wales, uppger nyhetsbyrån AP.

En av de gripna är den frispråkige muslimske ledaren Abu Bakr, som tidigare uttalat sitt stöd för al-Qaidas ledare Usama bin Ladin.

Enligt Sydney Morning Herald släpptes vissa av de gripna efter några timmar. Nio personer är fortfarande frihetsberövade - sju av dem häktades i dag.

Operahuset

Brittiska Sky News rapporterar i dag att de misstänkta terroristerna hade både det berömda operahuset i Sydney och Harbour Bridge under uppsikt.

Razzian genomfördes mindre än en vecka efter att Australien infört lagar som gör det lättare för polisen att gripa misstänkta terrorister.

- Vi fick information om att en grupp planerade att lagra kemikalier och annan material som kan användas för att tillverka bomber, sa polischefen i South Wales, Morris Iemma, vid en presskonferens i natt.

Vapen och resehandlingar

Enligt åklagare Richard Maidment var kemikalierna av samma typ som de som användes vid terrorattacken mot London i juli.

Förutom de kemiska ämnena beslagtog polisen vapen, datorer, resehandlingar och ryggsäckar.

Australien är en av USA:s allierade och har trupper i både Irak och Afghanistan.

Magnus Sundholm, Mia Carron

Publicerad: