Världens äldsta guldfisk död

NYHETER

Goldie blev 45 år - begravdes i trädgården i Exeter

Goldie har simmat till den stora fiskdammen i himlen.

Världens äldsta guldfisk är död.

Han var första pris i ett lotteri 1960 och blev 45 år.

Foto: En guldfisk av denna typ blev 45 år gammal.

De nuvarande ägarna Pauline och Tom Evans lyckades aldrig bevisa Goldies exakta ålder.

Vilket kön Goldie hade är inte heller klarlagt.

- Men vi har alltid kallat Goldie för han. Det känns tomt hemma nu, säger mr Evans, 73, till lokaltidningen This is Exeter.

Klart är i alla fall att fisken kom till familjen 1960, efter att Paulines föräldrar Bill och Doris Hallett vunnit honom på lotteri på ett nöjesfält.

1999 dog Bill som änkeman och dotterns familj tog över Goldie, som hann bli över 12 centimeter stor och grå av ålder innan han till slut avled nyligen.

- Han hade varit krasslig en tid och låg mest på botten i akvariet. En morgon när vi kom ner var han död, säger mr Evans.

- Vi saknar honom och är ledsen att han är död, men han har levt ett bra liv och det var dags att simma till den stora fiskdammen i himlen.

Goldies inofficiella världsrekord på 45 år placerar honom snäppet före den officiella rekordhållaren Tish, en guldfisk som enligt Guinness rekordbok var 43 år då hon dog i ett akvarium i Yorkshire.

Goldie har nu begravts i familjens trädgård.

- Och vi kommer inte att köpa någon ersättare, säger familjen som bett sörjande att skänka en slant till ett akvarium i en lokal skola för handikappade barn.

Caroline Olsson