Styvbarn lever ... farligare

NYHETER

Tommy Nilsson om ny studie: "Det är tvärtom"

Barn med en styvförälder löper större risk att dö i olyckor än barn som lever med två biologiska föräldrar.

Orsak:

Styvföräldrar tar sämre hand om barnen.

Den slutsatsen drar en grupp australiska forskare som undersökt alla dödsolyckor i landet mellan 2000 och 2003 där offren varit under fem år.

Inte så vaksamma

Enligt forskarna finns ett tydligt samband mellan olyckorna och barnens familjeförhållanden: barn som levt med en styvförälder var kraftigt överrepresenterade i statistiken.

Forskarna menar att detta sannolikt beror på att styvföräldrar, utan biologiska band till barnen, är mindre vaksamma och tar sämre hand om barnen än vad biologiska föräldrar gör.

Sångaren Tommy Nilsson, 46, och skådespelaren Malin Berghagen, 40, har två gemensamma barn. Dessutom har de två barn var från tidigare förhållanden. De vet hur det är att både ha styvbarn och vara styvförälder.

- Det där tror jag inte alls på, säger Tommy Nilsson.

-Jag tror snarare att det kan vara tvärtom - man är mer vaksam på barnen som inte är ens egna. Om något händer dem har man en förälder som inte är närvarande att svara inför.

- Jag är precis lika rädd om mina styvbarn som mina egna.

Bra föräldrar

Dagmar Lagerberg är docent i samhällsmedicinsk forskning om barn i Uppsala och expert på riskprognoser. Hon säger att det kan ligga ett visst mått av sanning i vad forskarna kommit fram till.

- Men jag tror att sambandet främst beror på sociala förhållanden.

- Visst, en del kanske är mindre uppmärksamma på sina styvbarn, men de allra flesta vill vara bra föräldrar, oavsett om det är deras biologiska barn eller inte.

Eric Tagesson