– En turban är inget hinder i skolan

NYHETER

Kd:s Göran Hägglund chattade om religion, fåfänga och integration

Foto: Göran Hägglund chattade om skolan och religion, dagen efter Ungt val-debatten i TV 4.

   Göran Hägglund säger: Hej! Nu är jag beredd.

Tobey säger: Herr Hägglund, vilket land har du som förebild ur politiskt synvilken. (inte sverige)

   Göran Hägglund säger: Hej Tobey! Jag har inget annat land som förebild. Varje land har sin historia o kultur. Jag vill göra Sverige så bra som det kan bli.

Tomas säger: Hej Göran. Skulle du beskriva ditt parti som ett parti för höginkomsttagare?

   Göran Hägglund säger: Hej Tomas! Nej. Kristdemokraterna är ett parti för alla som gillar vår politik.

Lena säger: Hej! Jag tycker du, utan tvekan, är den partiledare som ser bäst ut. Är du fåfäng? Hur mycket tid lägger du ner på ditt yttre?

   Göran Hägglund säger: Hejsan Lena! Tack - rodnar. Ja, litet fågäng är jag nog... Nej, lägger inte ner mycket tid på utseende.

Goding säger: På vilket sätt står du för det kristna budskapet?

   Göran Hägglund säger: Hejsan Goding (missförstås?!) Jag och mitt parti bygger efter förmåga på de värderingar som kristendomen förmedlar. Men är förstås ett parti för alla som gillar vår politik, oavsett trosuppfattning.

Tord säger: Vad har ni tänkt att göra åt situationen åt de hemlösa? Särskilt i Göteborg där hemlösheten är ett stort problem.

   Göran Hägglund säger: Hej Tord! Vi har föreslagit en tak-över-huvudet-garanti. Kommunerna ska ha ansvar för att alla får en bostad. Vi vill satsa mer på psykiatri o missbrukarvård. Alla har inte sådana problem - men de finns.

j säger: Helo Göran! kristdemokraterna är det minst jämställda parti om man ser till andel kvinnor och mäninompartiet, vad tänker ni göra åt det?

   Göran Hägglund säger: Hejsan j! Jag tror inte att man bara kan mäta jämställdhet genom att räkna antal kvinnor resp män. Det handlar om annat också. Men vi behöver jobba mer med detta för att få en jämnare fördelning t ex i riksdagen.

Ara säger: Göran, vad tycker du om debatterna (Agenda, Ungt Val 2006)?

   Göran Hägglund säger: Hejsan Ara! Gårdagens debatt kanske blev litet för splittrad. Men du och andra som ev såg är bättre på att bedöma värdet än vi som deltog.

David säger: Varför är ni emot att homosexuella adopterar? Vad säger att homosexuella är sämre föräldrar? Och vad kan vara sämre än att leva på gatan?

   Göran Hägglund säger: Hej David! Min uppfattning är att vi ska eftersträva att barn ska kunna växa upp men en kvinna och en man för att kunna identifiera sig med personer av båda könen. Vi är inte ensamma om den uppfattningen. Kolla med barnexpertis.

Christian säger: Hej Göran, ja bara undrar hur ni ser på kärnkraften. Är det inte bättre att ha den kavar istället för att importera el från andra länder? Hur ställer sig Kd i frågan?

   Göran Hägglund säger: Hejsan Christian! Det är fel att stänga fungerande kk-verk och istället importera exvis kolproducerad el. Kör reaktorerna så länge de är säkra och ekonomiskt lönsamma!

Mr Lavey säger: Hur religös är du?

   Göran Hägglund säger: Hej Lavey! Hur kvantifiera detta? Jag tror på Gud.

kenneth säger: Hej vad gör ni för oss med sjukersättning vi får ju ingen lönehöjning

   Göran Hägglund säger: Hejsan kenneth! Vi satsar på att förbättra rehabilitering så att ni kan komma tillbaka i arbete. Detta har skötts oerhört dåligt under senare år.

Ung väljare säger: Vilken ministerpost är du intresserad av om alliensen vinner? är ni överens om att Fredrik ska få statssministerposten eller tar ni allt detta efter vinsten?

   Göran Hägglund säger: Hej Ung väljare! Vi har inte lagt ner ngn tid på att diskutera detta. Det får vänta till efter en ev valseger.

Krade säger: Tycker du om Lordi?

   Göran Hägglund säger: Hejsan Krade! Har hört bättre musik. Men; Grattis Finland!

Jimmy säger: HEJ! Hur ställer KD sig om aborter?

   Göran Hägglund säger: Hejsan Jimmy! Vi vill inte ändra lagen men tycker att mer kan göras för att förhindra oönskad graviditet och stötta den som vill föda.

Gustav säger: Den nuvarande regeringen döljer information. Exempel på detta är Lars Danielssons förehavanden under tsunamin och exempelvis ville de inte låte information komma ut om hur dålig den kommunala skolan är i jämförelse med friskolorna. Varför trycker ni inte mer på detta och kritiserar dem?

   Göran Hägglund säger: Hej Gustav! Jag håller med. Vi gör vad vi kan för att sanningen ska komma fram. Fler behöver hjälpa till.

kommunist säger: Hej Hägglund.

Jag undrar vad du har för utbildning förutom att du har suttit i kristdemokraternas ungdomsförbund under dina ungdomsår?

   Göran Hägglund säger: Hejsan kommunist! Tja, en gång trodde jag att jag skulle bli polis och valde gymnasielinje efter det. Jag har en del företags- och branchutbildn från försäkrings- och finansbranchen.

Benny säger: Hej, jag tycker inte att det är stabil med tidiga betyg i skolan. Varför vill ni sänka? //PeACE

   Göran Hägglund säger: Benny! För att tidigare få info om hur eleverna ligger till så att stöd kan sättas in innan man hamnar för långt efter.

barrabass säger: Ser du Invandringen som en nackdel eller fördel?

   Göran Hägglund säger: Hejsan barrabass! En fördel. Men det handlar också om att vi som är lyckligt lottade kan göra en insats för dem som flyr från krig och förföljelse.

johanna säger: hej Göran!! Jag undrar vad du vill ändra i dagens skolor för att kunna försöka minska mobbingen i skolan?

   Göran Hägglund säger: Tjena johanna! Jag vill ge lärarna tydligare besked om deras ansvar och befogenheter. Men också prata mer i skolan om vilket klimat som vi ska ha.

Sanna säger: Hej Göran! Tror du att du varit kristen även om du vuxit upp i tex Indien? Hur viktig är den sociala kontexten när man väljer religion? Om den är viktig, vem har då rätt tro?

   Göran Hägglund säger: Hej Sanna! Alla har rätt att tro på det de vill. Kristdemokraterna är ett parti för alla som gillar vår politik. Vi begär inget annat.

fuzzyEskimo säger: Hur viktig är religionsfriheten? Bör friskolor få hindra elever från att bära huvudduk/turban och liknande religiösa plagg?

   Göran Hägglund säger: Hej fuzzyEskimo! Viktig. Ja, men bara om det är ett hinder i undervisningen.

sophie14år säger: Om ni får styra sverige. vad ska ni göra åt invandringen?

   Göran Hägglund säger: Hejsan sophie 14 år! Snabbare hantering av ansökningar. Hjälpa människor att få jobb.

Osäker säger: Ni som tycker att sittande Regeringen gör så mycket fel... tycker ni även att de som röstar på dem är inkompetenta? ;)

   Göran Hägglund säger: Hej Osäker! Nej, förstås inte. Men jag hoppas att många ser att mycket går åt fel håll. Sverige behöver en ny politik.

fuzzyEskimo säger: Hej igen Göran. Hur i hela fridens namn skulle en huvudduk/turban kunna vara ett hinder i undervisningen?

   Göran Hägglund säger: Jag menar att man bara ska kunna stoppa det som är ett hinder för undervisningen. Det är inte t ex en turban.

agge säger: Vilket ämnesområde inom politiken ligger dig närmast, Göran?

   Göran Hägglund säger: Hej agge! Sociala frågor och det som rör företag/företagande.

Petter säger: När skall ni presentera er miljöpolitik. Är själv ekolog med magisterexamen och borgerlig väljare, men skulle aldrig rösta fram en regering utan seriös miljöpolitik.

   Göran Hägglund säger: Hejsan Petter! Kristdemokraternas miljögrupp presenterade förra veckan ett bra program. Läs gärna på vår hemsida.

Carina säger: Hej Göran! Nu har jag skickat flera frågor, men inga har kommit fram :( Jag undrar hur ni tänker öka toleransen i Sverige mot religiösa minoriter, för att t.e.x förhindra nedbränning av moskéer etc? tack på förhand!

   Göran Hägglund säger: Hallå Carina! Skyddet för exvis moskeer måste förbättras. Långsiktigt handlar det om att förbättra dialogen över religiösa och kulturella gränser.

smunken säger: Är det sant att McDonald}s ska köra en kampanj tillsammans med KD, med kristna symobler/leksaker mm i deras Happy Meal?

   Göran Hägglund säger: Hej smunken! Nej.

Mia säger: Hej! Jag undrar vad Kd anser om centerpartiets nya förslag, ungdomsavtalet, dvs att ta bort lagen om anställningsskydd för ungdomar upp till 26 år?

   Göran Hägglund säger: Hejsan Mia! Det är inte vår politik. Vi har andra förslag för att komma tillrätta med den höga u-arbetslösheten.

Moderator säger: Nu kommer den sista frågan

Tomas säger: Hur mycket retorisk träning får ni politiker för att kunna slippa undan jobbiga frågor?

   Göran Hägglund säger: Hejsan Tomas! Det bestämmer förstås varje parti självt. Bra, genomtänkta svar slår det mesta.

Moderator säger: Tack Göran Hägglund och tack alla ni som ställde frågor, ni var många som chattade och alla frågor fick inte plats - tack för att ni deltog!

   Göran Hägglund säger: Tack för alla frågor!