JO kan hjälpa eller stjälpa Danielsson

NYHETER

Det kan bli nya förhör med statsekreteraren

Statssekreterare Lars Danielssons politiska öde vilar i justitieombudsmannens händer, anser flera partier.

– JO:s utslag kommer antingen att hjälpa eller stjälpa honom, säger språkröret Maria Wetterstrand (mp).

Danielsson har inför Katastrofkommissionen och riksdagens konstitutionsutskott gett olika versioner om sitt agerande annandag jul 2004 sedan tsunamin i Asien blivit känd.

Därför är Danielsson föremål för utredning av JO Nils-Olof Berggren. Han försöker ta reda på vad Danielsson gjorde annandag jul 2004. Frågorna gäller främst vilka han ringde, var han befann sig och vilket budskap han förmedlade till statsminister Göran Persson om läget i de flodvågsdrabbade områdena.

Ytterst kan svaren ge en bild av regeringens förmåga att hantera en kris.

Time outen påverkar

JO säger att Danielssons time out kan komma att påverka utredningen:

– Tidsplanen kan påverkas och inhämtandet av uppgifter.

Utslaget var planerat till veckan före midsommar. Nu är tidpunkten osäker.

– Jag kan ändra på semestern eller på datumet för utslaget. Jag har inte hunnit diskutera saken med mina medarbetare än, säger Berggren.

TT: Finns fler förhör med Danielsson inplanerade?

– Nej, men det kan bli. Vi går första varvet en gång först, svarar han.

På måndag blir JO:s förhör med Katastrofkommissionens ordförande Johan Hirschfeldt offentligt. Kabinettssekreterare Hans Dahlgren är kallad till förhör på onsdag.

Utrikesnämnden

Danielsson har till JO sagt att han – enligt sin minnesbild – var på Rosenbad på annandagen och ringde tre gånger till Dahlgren, något denne bestämt förnekar.

Vad händer om JO kommer fram till att ord står mot ord och att frågetecknen kring Danielssons förehavanden den 26 december inte går att räta ut?

– Då kan Göran Persson släppa Rosenbads inpasseringslistor i utrikesnämnden där vi har tystnadsplikt. Någonting döljer de, säger centerledaren Maud Olofsson med hänvisning till att Persson hänvisat till rikets säkerhet för att hemligstämpla listorna.

Ett bra förslag, tycker moderaternas partisekreterare Sven Otto Littorin:

– Oavsett JO är inte Persson och Danielsson fråntagna möjligheten att en gång för alla berätta vad som hände.

Betyder allt

Folkpartiet ser JO:s utslag som avgörande för Danielssons framtid, enligt partisekreterare Johan Jakobsson. Från regeringens samarbetspartier är tonarten densamma.

– JO-utslaget är det enda som har betydelse i det här läget. Det kan användas för att göra en ny bedömning av Danielsson och hans omgivning, säger Maria Wetterstrand.

Vänsterpartiets vice ordförande, Alice Åström:

– Om utslaget varken stärker eller försvagar hans minnesbild sitter han i samma situation som i dag. Och då finns det fortfarande stora brister i förtroende för honom.

Lars Pedersen/TT