Militär materiel på färja långt före Estonias förlisning

Försvaret hade en överenskommelse med tullverket om att få frakta militärt materiel på färja mellan Sverige och Estland långt innan Estonia förliste, rapporterar TV4:s Nyheterna.

Den förre tullchefen Ulf Larsson berättar för Nyheterna att leveranserna pågick betydligt längre än vad som tidigare varit känt. När Estonia gick under hade ett hemligt avtal mellan tullen och försvaret varit i kraft i 30 månader.

Ulf Larsson var chef för dåvarande Generaltullstyrelsen mellan 1988 och 1998. 1992 undertecknade han ett hemligt avtal med försvaret om ”tullklarering av särskild materiel.”

Det tidigare hemligstämplade avtalet som Nyheterna tagit del av skrevs redan den 17 februari 1992, till och med innan Estonia sattes i trafik. Då trafikerades rutten Tallinn-Stockholm av en mindre färja.

Redan i samband med en utredning, ledd av hovrättspresident Johan Hirschfeldt, som tillsattes av regeringen för att granska transporterna antyddes att överenskommelsen funnits en längre tid före katastrofen i september 1994. Men det framgick inte i klartext exakt hur länge.

Två gånger under september 1994 tog svenska försvaret hem krigsmateriel ombord på Estonia, enligt utredningen. Men inget tydde på att försvaret försökt att transportera krigsmateriel under katastrofnatten.

TT

Publisert: