Nyheter

Kameraövervakning på skolor i Malmö

NYHETER

Malmö

Säkerheten på Malmös gymnasieskolor ska höjas kraftigt till hösten. Fler skolor ska kameraövervakas, receptioner med id-kontroller och skolpersonal med överfallslarm är några inslag i planerna.

- Skolorna måste skapa kontroll över sitt område. Vi måste ha en reception som kontrollerar in- och utpasseringar. I dag kan ett skolområde vara 27 000 kvadratmeter och vi kan ha 22 ingångar till det området. Hur i hela friden ska man kunna ha kontroll på att inga obehöriga kommer in då? undrar utbildningsdirektör Matz Nilsson i Sydsvenskan.se.

Just att obehöriga ungdomar rör sig på skolorna har lyfts fram som det största problemet i svaren på en enkät som sänts ut till samtliga gymnasieskolor i Malmö.

Färre in- och utgångar, id-kontroller i bemannade receptioner och inne i skolorna är åtgärder som ska vidtas. Matz Nilsson anser att det heller inte går att komma ifrån kameraövervakning.

- Det sker på de platser där det inte finns personal hela tiden, som i en del korridorer och i omklädningsrum, säger han.

Bakgrunden till säkerhetsprogrammet, som väntas vara klart i september, är att våldet och hoten har trappats upp och att droganvändningen bland eleverna ökar. Men bland gymnasisterna är meningarna delade.

- Skolan ska vara öppen för alla. Det skulle kännas som att vi är i ett fängelse om inga andra får komma att hälsa på, säger Aijana Cehic på Malmö Latinskola.

Lars Hulterström på Jörgen Kocksgymnasiet ser däremot stora brister i skolans säkerhet och välkomnar det nya säkerhetsprogrammet.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt inför sommaren hos MEDS här.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter