Femton torskar per dag

NYHETER

Förstånds- handikappad tvingades till prostitution

Foto: Åtalas Det 33-åriga finska tidningsbudet erkänner att han skötte sexannonserna på nätet. Ville kvinnorna gå ut var det han som gav tillstånd.

I Helsingfors tingsrätt står nu två finländare och sex ester åtalade för grov människohandel - med inslag som fått även luttrade polismän att känna sig illa berörda.

Rätten har kommit i kontakt med fjorton drabbade kvinnor, där den utvecklingsstörda kvinnan är det grövsta fallet.

Vid ankomsten till Finland fördes kvinnan direkt från hamnen till en lägenhet i Helsingfors centrum, och redan följande dag började kunderna strömma till.

Femton torskar om dagen var inte ovanligt, men i motsats till de övriga kvinnorna fick den utvecklingsstörda 21-åringen inte behålla någonting av förtjänsten.

Efterlystes av mamman

Först när hennes mamma tre veckor senare efterlyste kvinnan i Tallinn drog ligan öronen åt sig. De transporterade hem 21-åringen via Stockholm för att sopa igen spåren.

För kvinnorna i ligans våld fanns små chanser att sluta eller fly, trots att de flesta av dem kom frivilligt till Finland.

- Varje gång jag ville sluta hotade ledaren i Tallinn att skicka torpeder på mig, som skulle mörda mig och min familj, skära brösten av mig och förstöra mitt ansikte med kniv.

- Han ringde dagligen, och ansåg han att jag haft för få kunder blev han rasande och började hota mig, berättar en 29-årig kvinna som två veckor före rättegången "försvann".

Vågade inte berätta

Efter polisens efterlysning dök hon upp tio dagar senare, svårt medtagen, men hon vågar inte berätta vem som förde bort henne och höll henne fången.

Kunderna betalade kvinnorna 740 kronor för en halvtimme. Ligan tog hälften av pengarna i provision, men kvinnorna tvingades dessutom betala "veckoavgift" och böter om de gick ut utan tillstånd. Behållningen för deras del blev minimal.

Åklagaren räknar med att ligan på ett halvt år tjänade 1,2 miljoner kronor.

- Och då har jag räknat lågt med i genomsnitt bara fem dagliga kunder, säger han.

Rättegången fortsätter till mitten av juli.

Staffan Bruun