Fördubblad cancerrisk för telefonpratare

NYHETER

Studie: En timmes tal per dag i mobil eller trådlös ökar risken med 100 procent

Talar du i mobilen eller i din trådlösa telefon mer än en timme om dagen?

Då löper du dubbelt så stor risk som andra att drabbas av hjärntumörer, enligt en ny svensk studie.

Foto: Christer PÖHNER
Ökad cancerrisk En ny studie av cancerforskaren Lennart Hardell visar att risken för hjärntumörer fördubblas om man pratar i mobil eller trådlös länge.

Studien är gjord under sex års tid och har presenterats i en artikel i den vetenskapliga tidsskriften International journal of occupational and environmental health.

Störst i världen

– Studien är den största i sitt slag i världen, säger Lennart Hardell, professor på Örebro Universitetssjukhus och en av författarna till rapporten.

Över 900 cancerpatienter från åren 1997-2003 har jämförts med en kontrollgrupp på över 2000 personer. Slutsatsen är att de som talat i mobiltelefon eller bärbar telefon över en timme per dag och under tio års tid, löper dubbelt så stor risk som kontrollgruppen att drabbas av hjärntumörer.

– En trådlös telefon fungerar som en GSM-telefon fast den har mycket svagare räckvidd. Å andra sidan talar man mycket längre i en trådlös än i en mobiltelefon och därför finns det en ökad risk även där, säger Lennart Hardell.

Beredd på mothugg

Forskarna har även sett att cancerrisken är mycket större på den sida av huvudet som man vanligtvis håller telefonen.

Hardell är beredd på att möta mothugg på resultaten. Det har hänt förr och kommer säkert denna gång med.

– Det är så med all forskning, och särskilt när man får fram forskningsresultat som går emot starka ekonomiska intressen, säger han. Men framtiden får visa hur det blir med mobiltelefonin.

Robert Triches