Skandalmoderaten gör comeback

NYHETER

Christer Ewe toppar SPI:s lista

– Muslimer är bra på två saker – att föda barn och utnyttja systemet.

Så sa moderaten Christer Ewe 2002 och uteslöts ur partiet.

Till hösten toppar han kommunlistan för Sveriges Pensionärers Intresseparti.

Foto: SVT

Det var i Uppdrag Gransknings uppmärksammade valstugereportage som Christer Ewe framför dold kamera fällde nedvärderande uttalanden om muslimer.

– Jag kan inte säga att muslimerna är de som sköter sig bäst. De är duktiga på att föda många barn och utnyttja systemet.

Ewe, som satt i Kristianstads kommunfullmäktige för Moderaterna, uteslöts ur partiet. Men nu har han på nytt en officiell roll i politiken.

– Jag har fått en förfrågan och tackat ja. Det känns hedrande, säger han till aftonbladet.se om att han kommer att toppa SPI:s lista till kommunfullmäktigevalet i Kristianstad i höst.

– Dels är jag själv på väg att bli pensionär, dels har SPI ett program som tilltalar mig med mycket fokus på äldrevården, säger Christer Ewe, 64.

Att han fotades av moderaterna är han inte lika sugen på att prata om.

– Det är ju snart fyra år sedan och något jag lagt bakom mig. Det är ingenting jag gruvar på nu.

Och dina uttalanden i Uppdrag Granskning, hur ser du på dem i dag?

– Jag blev provocerad av Janne Josefssons medarbetare och kom därför med ett generaliserande uttalande som jag inte står för så här i efterhand.

SPI:s partiordförande Jan Steimer ser inga problem med att Christer Ewe finns i leden:

– Såsom saken framställdes i TV var det en belastning för Christer Ewe, men jag tyckte att han blev utsatt för en oschysst behandling med dold kamera.

Han fortsätter:

– Men hans uttalanden ställer inte jag mig bakom, och inte partiet heller. Vi i partiet värnar om de invandrare som kommit hit, men för att klara av det så tycker vi att man ska begränsa invandringen.

Tidigare artiklar:

Patrik Andersson