Oron sprider sig efter våldtäkterna i Malmö – ”känns inte tryggt”

avSusanna Nygren

I natt inträffade den fjärde överfallsvåldtäkten på drygt en månad i Malmö. På Högaholm, där kvinnan blev angripen, är reaktionerna starka. Många kvinnor pratar om att de inte längre vågar gå ut efter mörkrets inbrott.

– Det är läskigt. Jag tänker att jag ska köpa något skydd eller överfallslarm. Vi funderar på att flytta också, säger Sherife Suljemani, 42 år.

1 av 3 | Foto: Krister Hansson / KRIHAN 3950B
”Min sambo ska säga till min dotter nu att inte gå hem själv på kvällarna”, säger Hans Thomasson, boende i området.

Klockan 00.42 fick polisen ett samtal om ett överfall i stadsdelen Högaholm, Malmö. En kvinna ska ha blivit överfallen och våldtagen av flera män. Våldtäkten är den fjärde i Malmö på kort tid och i stadsdelen Högaholm var stämningen upprörd under fredagen.

– Det är hemskt. Min sambo ska säga till min dotter nu att inte gå hem själv på kvällarna, säger Hans Thomasson, boende i området.

Strax efter händelsen spärrade polisen av ett stort område bakom ett hyreshus intill Högaholmsstigen.

När Aftonbladet pratade med boende i huset visade det sig att många var hemma och vakna när våldtäkten skedde. Men ingen ska ha hört eller sett något.

– Det är fruktansvärt. Jag är så frustrerad över att vi inte hörde något och kunde stoppa det. Jag hade gått ned och försökt hjälpa henne, säger Yulin Thomassen, 54 år.

Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Förstår inte hur det kan hända”

Hon berättar att polisen knackat på tidigare under morgonen. De frågade om hon och hennes son hade hört eller sett något.

– Jag förstår inte hur det kan hända i det här landet och i detta området. Detta är ett lugnt område, säger Yulin Thomassen, 54 år.

En äldre kvinna berättar att hon satt och tittade på ishockey vid tidpunkten för våldtäkten.

– Åh, om jag bara hade vänt mig om och tittat ut. Då hade jag säkert sett det. Jag satt med ryggen mot fönstret och märkte ingenting. Det känns hemskt, säger hon.

Många kvinnor är oroliga efter det som har inträffat. Flera kommer undvika att gå ut på kvällen.

– Jag brukar gå en promenad med min väninna på kvällarna. Det kommer jag inte våga göra efter detta. Det känns inte bra, säger en kvinna som vill vara anonym.

Vågar inte låta dottern gå själv

Överfallet på Högaholm var den fjärde överfallsvåldtäkten utomhus på kort tid i Malmö. I november inträffade en våldtäkt på Segevång och ytterligare en vid Södervärn. För två veckor sedan inträffade en överfallsvåldtäkt på en lekplats i stadsdelen Sofielund.

– Min man har sagt till mig att jag inte får gå ut med hunden sent på kvällen längre, Sherife Suljemani, 42 år.

Hennes dottern har egen lägenhet på Lindeborg. Sedan de tre tidigare våldtäkterna har Sherife Suljemani och hennes man börjat köra dottern när hon ska till och från sitt jobb – de vågar inte låta henne gå den biten själv.

Själv funderar Sherife på att köpa överfallslarm och kanske lämna staden.

– Vi funderar på att flytta från Malmö. Ut på landet någonstans. Man känner sig inte trygg. Jag känner mig inte trygg när min yngre son går ut med sina kompisar heller. Det är tråkigt och sorgligt, säger hon.

63-årige Froilan Olivares har bott i Sverige i 35 år. Han tycker att det har blivit värre i Sverige sedan han kom hit. Men det är absolut inte lika illa som i Chile som han kommer från.

– Det är mycket värre där. 15-åringar och 16-åringar respekterar inte alls äldre där, säger Froilan Olivares.

ARTIKELN HANDLAR OM