Husdjur

God djur – ge din älskling andrum i helgen

avChristina Nordh

Foto: THINKSTOCK
KÄNSLIGA MAGAR Våra husdjur klarar inte av att äta samma julmat som vi gör. Dessutom kan de vara nyfikna på allt pynt som finns i hemmet i jule­tider. Det är bra att hålla ett vakande öga på vad som är framdukat för att slippa ett akutbesök hos veterinären.­

Granen är klädd med klappar på plats, julmaten framdukad och tjocka släkten på väg.

Julefrid? Pja, för dig kanske – men din fyrfota vän kan tycka annorlunda.

– Har jag en hund eller katt som blir stressad av att det samlas många hemma hos mig ser jag till att det får ett eget rum, en skyddad vrå där den kan gömma sig eller dra sig undan, säger veterinären Sandra Göransson.

Under julen, denna fridens högtid, finns en mängd faror för våra pälsklädda älsklingar. Det vi kanske tänker på först och främst är julgodiset med choklad som är livsfarlig för husdjuren. Och under jul och nyår ökar antalet fyrfota patienter med chokladförgiftning på djursjukhusen.

”En av de vanligaste”

– Man har kanske mer choklad framme under julen. Många gånger är det här fina praliner och sådant som innehåller betydligt mer kakao än den choklad vi har under andra tider på året. Man kanske har barn eller gäster som ställer saker i en höjd som gör att hunden kommer åt det. Intag av choklad är ju en av de vanligare sakerna vi ser under julhelgen, säger Sandra Göransson på Acura Regionsjukhuset Bagarmossen i Stockholm.

Men det är inte bara sötsaker som kan vara farliga för våra husdjur.

Salt är inte bra

– Många har julmat uppdukad på bordet och sitter sedan kanske inte i samma rum där maten finns. Har man då en hund som är snabb att ta sig upp på bordet så kanske man inte har någon julskinka kvar heller.

Julskinka är inte så nyttigt heller för djuren?

– Nej, stora mängder av fet, salt mat är inte nyttigt för dem.

Katter älskar presentsnören och juldekorationer – och det händer inte alltför sällan att det slinker ner ett och annat i magen.

– Det finns katter som lyckas passera både glitter och snören genom tarmen utan att till synes få några skador. Men det finns naturligtvis också katter som blir sjuka när saker fastnat i tarmen.

SE UPP MED DE HÄR JULFÄLLORNA

RUSSIN

Kan finnas i bröd, bullar och till glögg. Vindruvor i alla former – russin, korinter – är farliga för både hund och katt och kan orsaka njurskador. Det kan räcka med ett enda russin.
Symptomen: Kräkningar, diarré, buksmärtor och slöhet – kommer inom­ sex timmar. Efter ett till tre dygn kan njurskador tillkomma som visar sig genom att hunden kissar onormalt mycket, väldigt lite – eller inte alls. Dödsfall har förekommit. Om hunden eller katten ätit russin – kontakta veterinär­ omedelbart.

CHOKLAD

Livsfarligt för hund och katt. Kakaon innehåller ämnet teobromin. Påverkar mage, tarmar, nerver och hjärta. Symptom: Kräkningar två till fyra timmar­ efter inmundigande, kissar rikligt, blir törstig, darrar, får hjärtklappning och oregelbunden puls, diarré och kräkningar. Vid allvarlig förgiftning kan din älskling få kramper­, bli medvetslös och dö. Kontakta­ alltid­ veterinär.

NÖTTER

Kul att leka med eller glufsa i sig, men en hel nöt kan orsaka stopp i tarmen.

Foto: JOHNÈR BILDBYRÅ AB

JULSKINKA

För salt och för fet för hunden och kan ge kräkningar och i vissa fall inflammation i bukspottkörteln, pankreatit. 


KÖTTBULLAR & JANSSONS

Innehåller ofta lök som är giftig för hundar och katter, både rå och tillagad. Kan orsaka blodbrist. Symptom: Aptitlöshet, diarré, kräkning, bleka slemhinnor, ökad hjärt- och andningsfrekvens, rödfärgad urin och buksmärtor.

REVBENSSPJÄLL

Benrester kan fastna i mag-tarm­kanalen och leda till förstoppning eller fastna i matstrupen. Ge aldrig din hund ben som börjar på F: fågel, fisk eller fläskben.

JULPYNT

Välj julgranskulor i plast eller trä i stället för glas om du har en lekfull katt eller hund. De kan skära sig både i munnen och under tassarna. Julgransprydnader i garn kan katten tugga i sig och garntråd fastna i kattens tarmar. Detsamma gäller för glitter.

PAKETSNÖREN

Jättekul att leka med tills din hund eller katt sväljer snöret. Katten kan inte spotta ut det eftersom tungan är sträv och hullingarna riktar allt nedåt, mot matstrupen och magen. Snöret kan få tarmen att tvinna upp sig och skäras sönder och då krävs akut operation.

LUSSEBULLAR

Bulldegen till lussebullar jäser i ditt husdjurs mage och bildar alkohol. Har du otur kan din hund eller katt bli alkohol­förgiftad.

Foto: BÖRJE THURESSON

JULROS

Hela växten är giftig. Innehåller bland annat protoanemonin som är irriterande­.

AMARYLLIS, HYACINT, TAZETT, TULPAN & JULSTJÄRNA

Hela växten är giftig. Kan orsaka kräkningar och diarré.

TIDLÖSA

Hela växten är giftig. Orsakar kräkningar, blodig diarré, cirkulations- och andningsproblem. Påverkar njurarna.

LILJA

Ofarligt för hundar, men mycket giftigt­ för katter. Kan orsaka njursvikt och leda till döden.

Foto: Eivind Vogel-Rödin / AFTONBLADET / 85410

MISTEL

Ramlar bladen eller bären ned från dörröppningen kan de lätt hamna i hundens eller kattens mage. Kan orsaka diarré och kräkningar.

GRANEN

Både idegranen och pyntet kan vara farligt. Idegranen innehållet giftet taxin och en olja som kan orsaka kräkningar och diarré. Kan ge påverkan på hjärtat. Dammsug upp alla barr, hundmagen kan inte smälta dem. Täck över julgransfoten så att ditt husdjur inte dricker ur det.

LEVANDE LJUS

Håll koll på svepande och viftande svansar och tassar.

(Aftonbladet)

ARTIKELN HANDLAR OM

Husdjur

Katter

Hundar

Jul

Stockholm