Linna får 18 miljoner i skadestånd

avTT

Foto: Johan Nilsson/TT
Kaj Linna får 18 miljoner i skadestånd. Arkivbild.

Kaj Linna får 18 miljoner kronor i skadestånd av staten för att han suttit felaktigt frihetsberövad i 13 år. Skadeståndet är rekordstort.

– Det finns ingen motsvarighet i svensk rättshistoria, säger Kaj Linnas advokat Thomas Magnusson till TT.

Linna dömdes 2004 mot sitt nekande till livstids fängelse för ett mord som begicks i Kalamark utanför Piteå. Efter en tredje resningsansökan friades han i fjol och släpptes från fängelset i maj.

Kaj Linna är mycket nöjd.

– Det känns jättebra, alla är nöjda och glada, säger han till Expressen.

Överenskommelsen om skadeståndet blev klar på långfredagens morgon.

– Såväl JK som jag tyckte att det var angeläget trots att det är helgdag, säger Thomas Magnusson.

Haft diskussion

Justitiekansler Anna Skarhed bekräftar att det finns ett förslag till en överenskommelse på 18 miljoner, men säger att det ännu inte är helt klart.

– Vi har haft en diskussion och det har framförts ett förslag till en överenskommelse, om jag får bekräftelse på att den accepteras så kan jag fatta ett beslut i nästa vecka.

Magnusson har varit i kontakt med sin klient, och säger att han är nöjd med ersättningen, som sätter punkt för en historia som började i april 2004.

– Han har accepterat ersättningsnivån och vi har gjort en deal. Nu är sagan all. Nu är det finito, tutti, klart. Kaj Linna kan gå vidare med sitt liv.

Unikt fall

Skadeståndet är rekordstort. Det är det högsta som har betalats ut enligt frihetsberövandelagen, det vill säga till någon som suttit felaktigt frihetsberövad. Den högsta ersättningen som hittills betalats ut är 12,6 miljoner kronor till en man som var fängslad 2003–2012 för att ha våldtagit och torterat sin dotter. Ingen har heller i modern tid suttit felaktigt inlåst så länge, och Linnas advokat har tidigare talat om ett väntat skadestånd på 20–25 miljoner kronor.

– Linnas fall är unikt. Jag och många andra jurister har förutspått att det skulle bli en unikt hög ersättning, och det blev det också. Det är det högsta beloppet som har betalats ut enligt frihetsberövandelagen och det är inte förvånande att det blev så, säger Mårten Schultz, professor i civilrätt, inriktad på skadeståndsrätt vid Stockholms universitet.