Publicerad:

Rebellen äter soldatens hjärta på fördömd video

Av: Sara Lodin

Publicerad:

En video som cirkulerar på nätet visar hur en syrisk rebellsoldat skär ut hjärtat på en regimsoldat – för att sedan äta det.

Human rights watch och den syriska oppositionen Syriska nationella koalitionen fördömer nu handlingen, uppger AP.

– Den syriska koalitionen fördömer den här akten – om det visar sig att det är sant, säger Syriska nationella koalitionen.

I videon ser man hur en man, som ska vara befälhavare för Omar al-Farouq al-Mustakila-brigaden, står över kroppen på en uniformerad soldat – och hur han skär ut mannens hjärta. Han för sedan hjärtat till sin mun innan videon tar slut.

– Vi svär till Gud att vi ska äta era hjärtan och levrar, ni soldater för hunden Bashar, säger han under tiden han utför gärningen.

Enligt den nationella koalitionen, som är en koalition av syriska oppositionsgrupper som vill bli internationellt erkänd som Syriens regering, motsäger sig gärningen Syriens folks moral, likväl som värderingar och principer hos den Fria syriska armén.

– Internationella nyhetsagenturer och sociala medier har spridit ett videoklipp där en person som hävdar sig vara en medlem av rebellerna i Homs genomför en fruktansvärd och inhuman gärning. Den syriska koalitionen upprepar sitt fördömande av en sådan gärning och betonar att det är ett brott, oavsett vem gärningsmannen är, säger den nationella koalitionen.

80 000 har dött

Human rights watch säger att mannen, som identifierats som Abu Sakkar, i videon ska komma från en rebellbrigad i Homs som tidigare i år sköt urskillningslöst mot libaneiska byar.

– Det är inte tillräckligt för Syriens opposition att fördöma sådant här beteende eller skylla det på våld från regeringen. Oppositionsstyrkorna måste agera med en stadig hand för att stoppa sådana här missbruk, säger Nadim Houry, biträdande chef för mellanöstern på Human rights watch.

Enligt oppositionsgruppen kommer den skyldige att prövas i domstol.

Konflikten i Syrien blossade upp när trupper som är lojala till Bashar al-Assad inledde ett brutalt tillslag mot demokratiprotester inspirerade av den arabiska våren i mars 2011.

Enligt AP ska mer än 80 000 personer ha dödats sedan dess.

Publicerad:
Publicerad: