”Stefan Löfven bluffar”

avAnette Holmqvist, Pär Karlsson

Annie Lööf (C) till attack mot S-ledaren: Ska syna hans kort

1 av 2 | Foto: BJÖRN LINDAHL
TILL ATTACK MOT LÖFVEN Efter att Stefan Löfven kallat S för Sveriges bästa parti för småföretagare går nu centerledaren till attack och anklagar honom för att bluffa.
– De åtgärder Stefan Löfven föreslår handlar bland annat om 30 miljarder i ökade skatter för företagen, säger Annie Lööf.

Stefan Löfven kallar S för Sveriges bästa parti för småföretagare.

Nu anklagar närings­ministern honom för att bluffa.

– Jag ska syna hans kort, säger Annie Lööf (C).

Redan i måndags var C-ledaren Annie Lööf i fart­en i Almedalen. På partiets ekonomiska seminarium presenterade hon ett batteri av förslag som ska vända utvecklingen i Sveriges många krisande bruksorter.

När Lööf i eftermiddag talar handlar det om flera klassiska centerfrågor som jobb, miljö och landsbygd. Men också om villkoren för småföretagen.

Den senaste tiden har det fajtats om vem som är småföretagarnas bästa vän. Stefan Löfven och S har presenterat flera förslag som rör de mindre företagen. Bland annat slopat ansvar för den andra sjuklöneveckan och förenklade sjukregler.

”Företagarfientlig”

Men i kväll slår Annie Lööf tillbaka från scenen i Almedalen.

- Tittar man på de åtgärder Stefan Löfven föreslår så handlar det bland annat om 30 miljarder i ökade skatter för företagen. Deras offensiv är inte något annat än en stor bluff, säger hon.

På S-kongressen i våras presenterades jobbmålet lägst arbetslöshet i EU 2020. Annie Lööf tycker att målsättningen är lovvärd.

- Men då kan man inte ha den sämsta företagar­politiken.

Enligt C-ledaren är Löfvens utspel bara fernissa.

- De har flyttat fram positionerna kommunikativt, men förslagen är till och med värre än de var under Håkan Juholts tid. Skatterna på företagande ska bli högre, lastbilsskatt ska in­föras och regelkrånglet med månadsuppgiftslämning ska införas. På alla punkter föreslår de en företagarfientlig politik. Bluffen måste synas.

”Har inte gjort något”

Stefan Löfven anlände till Visby i går, segerviss i matchen om småföretagarna:

- Vi står för en aktiv näringspolitik som faktiskt ser till att vi kan öka efterfrågan på arbetskraft, för det är själva nyckeln.

S-ledaren avfärdade attack­en från Annie Lööf.

- Herregud, där sitter en näringsminister som inte har åstadkommit någonting och pratar om det. Vi har lagt så många olika skarpa förslag om detta. Allt från nyföretagargaranti, forskningsavdrag för småföretag, exportsatsning och inno­vationsupphandling. You name it, vi har täckt in hela kedjan.

Live-tv!

Se Lööfs tal kl 15.

ARTIKELN HANDLAR OM