Så fick han 2.0 på högskoleprovet

Han har skrivit högskoleprovet fyra gånger och tagit full pott hälften av gångerna.

Erik Orbring Svensson vet hur du lyckas på provet – här delar han med sig av tipsen.

– Mitt standard-tips är att öva i förväg så att du vet hur provuppgifterna ser ut, säger han.

Erik Orbring Svensson från Stockholm har gjort högskoleprovet fyra gånger med lyckat resultat varje gång.

Två av gångerna slutade det med 1,9 och de sista två gångerna han gjorde provet fick han 2,0.

Hur kommer det sig att det har gått bra för dig?

– Det är lite ambition och lite talang, säger han.

Varför ville du ha 2,0?

– Jag ville komma in på Handelshögskolan.

Vilka tips har du till dem som ska skriva Högskolepovet?

– Mitt standard-tips är att öva i förväg så man vet hur provuppgifterna ser ut. Det finns gamla prov att öva på. Det är bra att inte fastna vid en fråga i provet och se till att inte ta för mycket tid på sig i början. Det hänger ihop med att ha övat innan, då vet du vilket tempo du måste hålla.

Hur mycket övade du?

– Jag övade två helger innan provet och gjorde ett gammalt prov varje helg. Jag satt med timer och gjorde uppgifterna under tystnad. Men vet du hur uppgifterna fungerar ger det kanske inte så mycket att nöta, menar han.

”Mycket grundskola”

Ett bra knep är att plugga på matte innan provet.

– Matte-delen är mycket grundskola- och tidig gymnasie-matte. Du har ingen nytta av att öva gymnasiets senare matte-kurser. Det är den första grundskole-matten som du bör kunna. Du kan gå igenom om du inte tycker matten sitter kvar. Jag gick i gymnasiet så jag hade matten färsk, men för dem som har tagit ett uppehåll så sitter kanske inte matten kvar lika mycket. Då kan det vara en bra idé att läsa på.

Vad har du mer för tips under själva dagen?

– Det är viktigt att de till att äta och dricka. Jag hade turen att kunna skriva provet nära där jag bodde så jag kunde gå hem och äta, men om man inte kan det så tyckte jag att det var bra att ha maten fixad.

Det kan vara trevligt att gå ut och äta med kompisar,  men det är inte smart att ägna en halvtimme på var man ska gå eller vänta på att man ska få in maten. Ha med lunch, vatten och frukt som du kan äta, säger Erik Orbring Svensson.

Minimedia