Nyheter

Alliansens toppmöte blir i februari

Av: 

Elisabeth Marmorstein

NYHETER

Åker till Annie Lööfs föräldrahem i Småland

Håller ihop? Jan Björklund (FP), Göran Hägglund (KD), Annie Lööf (C) och Fredrik Reinfeldt, (M), kämpar på i Alliansen.
Håller ihop? Jan Björklund (FP), Göran Hägglund (KD), Annie Lööf (C) och Fredrik Reinfeldt, (M), kämpar på i Alliansen.

Det har gått sex månader sedan Annie Lööf slog fast att alliansen behöver en nystart.

Nu kan Aftonbladet avslöja att toppmötet i Maramö är planerat till slutet av februari.

Planen är att alliansledarna ska bo hemma hos C-ledarens mamma och pappa.

Annie Lööf (C).

”Det gemensamma projektet har tappat fart, projektets glöd har falnat”. Den sågningen av allianssamarbetet levererade C-ledaren Annie Lööf i sitt första Almedalstal i somras. Samtidigt bjöd hon in sina alliansbröder till sitt föräldrahem i byn Maramö utanför Värnamo.

Inbjudan möttes av skepsis.  Göran Hägglund (KD) ifrågasatte öppet nyttan av det. Det var först när statsminister Fredrik Reinfeldt tackade ja i sitt sommartal i augusti som Lööf kunde andas ut. Men hennes plan att mötet skulle äga rum under hösten gick i stöpet.

Åker till Småland

Istället kan Aftonbladet i dag avslöja att alliansledarna planerar att åka till Småland i slutet av februari, samma vecka som stockholmarna har sportlov.

– Det är planen, men allt kan ju hända, säger en källa.

Redan i sin inbjudan flaggade Lööf för att Reinfeldt, Björklund och Hägglund skulle bo i hennes barndomshem. I en intervju med Aftonbladet i september slog hon fast:

– Det finns plats. Jag och min man har ett mindre hus på tomten men vi kan bo allihop i det stora huset. Vi har sovrum så det räcker.

Förväntningarna på mötet är stora, inte minst från borgerliga debattörer och ledarsidor, som har efterlyst en nystart för Alliansen. Samarbetet gnisslar stundtals, mycket på grund av Moderaternas dominans.

Inte som Högfors

Aftonbladets källor vill dock tona ned förväntningarna. Mötet kommer inte att få samma dignitet som det hos Maud Olofsson i Högfors 2004 eller det hos Göran Hägglund i Bankeryd 2005. Det kommer mer att bli som mötet på vandrarhemmet Eja-Märtas i Varberg 2008. Där presenterades en ekonomisk arbetsgrupp och en plan för tio framtida arbetsgrupper. En gemensam allianstidning och en bussturné i Norrland kunde Alliansen också enas kring.

I Maramö ska alliansledarna spika hur arbetet mot ett gemensamt valmanifest ska se ut. Att det blir arbetsgrupper även inför nästa val är givet.

Fredrik Reinfeldt har också flaggat för ett gemensamt allianskonvent i början av 2014 och ett gemensamt idéprogram. Formerna för det måste också fastställas.

– Jag hoppas att alliansen tar ett par steg framåt när det gäller förnyelsen av politiken. Men exakt vad som ska ske får vi återkomma till, säger Michael Arthursson, partisekreterare C.

Alla allianspartier håller stämmor i år. Carl B Hamilton, ekonomisk talesperson (FP), pekar på att det kan bli svårt för partiledarna att enas kring större förändringar av politiken redan i början av året.

– De kan inte riktigt göra upp utan att förankra det med sina kongresser. På det sättet är det lite dålig tajming, säger han.

Ingen av de Aftonbladet har talat med tror att partiledarna kommer presentera lösningar på någon dagsaktuell fråga. Eventuella krisåtgärder får vänta till vårbudgeten, vilket finansminister Anders Borg (M) flaggade för strax före jul.

– De vill inte blanda ihop det rena alliansarbetet med det dagliga regeringsarbetet, säger en källa.

ANNONS

Ellos Badkläder! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert: