Autistiska barn straffas med elchocker

Av: Karin Östman

Publicerad:
Uppdaterad:

Tusentals barn i USA misshandlas i skolan - några till döds

Autistiska, handikappade och utåtagerande barn straffas hårt i amerikanska skolor.

De får elchocker, tvingas ner i säckar och blir handfängslade.

Några har dött av de kontroversiella metoderna - som är helt lagliga.

Det finns inga nationella riktlinjer för hur lärarna får aga barnen i uppfostringssyfte i USA. Amerikanska tv-stationen ABC har granskat de kontroversiella metoderna som används i skolor runt om i landet.

För att dämpa ett barn som är utåtagerande och stör tillämpas en mängd olika typer av behandlingar. Allt från att låsa in dem i ljudisolerade och kala rum i timmar till att lägga sig på barnen och sätta på handfängsel.

Flera dödsfall kopplas nu samman med de brutala ingreppen.

Ville inte spela basket – brottade ner pojke

Corey Foster, 16, ville inte sluta spela basket. Det fick fem lärare och personal på hans skola för barn med särskilda behov att omringa honom och sedan brotta ner honom på idrottshallens golv. Han sa att han inte kunde andas och avled senare

– Jag kommer aldrig få krama honom eller höra honom säga "jag älskar dig mamma". Det gör ont, säger hans mamma Sheila Foster.

Christopher Baker, 9, har autism och vevade med en stol runt sig i klassrummet. Det fick en lärare att tvinga ner honom i en säck med dragband.

När hans mamma kom till skolan såg hon hur säcken rörde sig lite vaggande längst ner i korridoren.

– Det krossade mitt hjärta att gå dit och se honom i den, säger Sandra Baker.

På en skola för utvecklingsstörda i Massachusetts användes tidigare elchocker mot barnen. En övervakningsfilm visar hur högstadieeleven André McCollins skriker och ramlar ihop när han får 60 volt genom kroppen.

Inget lagförslag för att stoppa

Sammanlagt 75 barn dog mellan 1988 och 2006 efter att skolpersonal använt olämpliga metoder mot barnen. I Kalifornien avled 39 barn mellan 1999 och 2007.

Det finns politiska röster för att införa lagar som inskränker skolpersonalens möjligheter att straffa barn. Men skollobbyister menar att det är upp till skolan och rektorn att bestämma vilka metoder och behandlingar som är lämpliga för specifika barn och inte politiker. Därför har något lagförslag aldrig nått kongressen.  

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN