Sverigedemokraterna

Åkesson: Det var inget hån

Av: 

Josefin Westin

NYHETER

SD:s partiledare Jimmie Åkesson om skandalbilden där han påstås håna Mona Sahlin

Sverigedemokraternas kris fortsätter – denna gång med partiledaren i fokus.

Jimmie Åkessons syns på privata bilder med en stor förpackning Toblerone och påstås håna Mona Sahlin, enligt Nyheter24.

– Det var inget hån. Jag ville inte skämta om Mona Sahlin vid det här tillfället, säger Åkesson till Aftonbladet.

Nyheter24 har tagit del av privata bilder på Jimmie Åkesson när han håller upp en stor Tobleroneförpackning. Han påstås vara berusad och le hånfullt mot Mona Sahlin och hennes skandalomsusade Tobleroneaffär, enligt Nyheter24.

Bilden ska ha tagits 2010 under valkampanjen då Mona Sahlin fortfarande var partiledare för Socialdemokraterna.

Efter lite efterforskning bekräftar Sverigedemokraterna bilden:

– Jag vet, vi gör så här. Vi skickar blommor redan i eftermiddag då, säger Linus Bylund, Jimmie Åkessons pressekreterare till Nyheter24.

"Beter sig på ett olämplig sätt"

Mona Sahlin skrattar när hon informeras om bilden.

– Det här visar på att det inte bara är Kent Ekeroth och järnrörsgänget som beter sig på ett olämpligt sätt, säger Sahlin till Nyheter24.

Jimmie Åkesson uppger för Aftonbladet att bilden togs på en rockkryssning under vårvintern 2010 och att färjan var på väg tillbaka till Sverige.

– Någon gav mig en Toblerone och ville ta en bild och då tog dom en bild, säger han.

Tänkte du inget på Mona Sahlin?

– Inte som jag minns det. Toblerone har en viss klang vid politiska sammanhang. Det är det ingen tvekan om. Vid det här tillfället kan jag inte minnas att jag tänkte på det. Den här bilden har ju publicerats förr på nätet. Där vet jag att man har skämtat om Mona Sahlin. Jag kan inte erinra om att man skämtade om det vid det här tillfället, säger Jimmie Åkesson.

SD nekar till Sahlin-koppling

Han påpekar att han ofta fotas med människor och att han inte reflekterade över fotograferingen på färjan. Nu har han tänkt om.

– Med facit i hand borde jag givetvis inte ha ställt upp. Samtidigt är det en ganska rolig bild med tanke på hur jag ser ut. I ett privat fotoalbum hade det varit ganska kul att ha den bilden, säger Jimmie Åkesson till Aftonbladet.

Åkesson hävdar att anledningen till att han var utklädd i en vit peruk och orange bandana var för att han vid denna tid var dödshotad och förföljd:

– Det fanns inget säkerhetsarrangemang runt mig på något sätt. Jag gjorde mitt bästa i alla möjliga sammanhang för att smälta in och inte se ut som jag brukar göra så att folk inte skulle känna igen mig. Hotbilden finns fortfarande men nu är det andra som hanterar den. Men det här var också en möjlighet för att få vara privat.

"Tror hon är ganska härdad"

Partiet har inte varit i kontakt med Mona trots löftet om blombud, men läst hennes kommentar på Nyheter24.

– Jag har läst att hon skrattat åt det och det gör faktiskt jag också. Jag tycker faktiskt att det är ganska tramsigt. Om hon tar illa vid sig av den här bilden så är det ju beklagligt givetvis. Jag har inte haft avsikt att såra henne på något sätt. Det är många som har skämtat om det här och jag tror att hon är ganska härdad, säger Jimmie Åkesson till Aftonbladet.

Linus Bylund, SD-ledarens pressekreterare, riktar kritik mot fotografen.

– Fotografen var säkert ute för att håna Sahlin. Att Jimmie skulle håna henne passar inte in. Han gör inte sånt, säger han.

Bylund vet vem som tog bilden, men vill inte uppge om fotografens namn eller om denne varit aktiv inom partiet. Däremot kallar han fotografen för "bitter".

– Folk kan komma i ett läge när man är bitter och försöker vara elak på folk i stället för att gå vidare, säger Linus Bylund.

Bylund och Åkesson nekar också till fylleanklagelserna.

– Det här var en tidigt eftermiddag kring lunch. Det är ingen fylleinramning på det här. Det är ingen festbild. Det är på väg hem från kryssningen. Anledningen till att jag vet det är att Jimmie minns det här i detalj, säger Linus Bylund.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Kronofogdens beslut: Mäter ut Mona Sahlins statsrådspension

ÄMNEN I ARTIKELN

Sverigedemokraterna

Jimmie Åkesson

Mona Sahlin