Jan Larsson ny valledare för Socialdemokraterna

avNivette Dawod, Ida Gustafsson

NYHETER

Socialdemokraterna laddar upp med ett nytt toppnamn inför valåret 2014.

Jan Larsson, en gång i tiden Göran Perssons statssekreterare, blir Socialdemokraternas valgeneral.

– Jag blev glad när jag fick frågan om att komma tillbaka till politiken, säger han.

Jan Larsson, ny valledare i Socialdemokraterna.

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven formar nu sitt lag inför supervalåret 2014 då både EU-parlamentariker, riksdagsledamöter och kommunrepresentanter ska väljas.

Där är partiets valgeneral en högst central person.

Redan under Almedalsveckan gick spekulationerna på högvarv, skulle drömvärvningen Jan Larsson bli sann?

Larsson var presschef och statssekreterare under Göran Perssoneran, och ses som en stark ledare som kan gjuta mod i partiet under valåret.

”Ska vara med och vinna”

Nu kommer han alltså tillbaka som ledare för sossarnas valkampanj.

– Janne har varit med och vunnit tre val, han ska vara med och vinna igen, säger Carin Jämtin, partisekreterare för Socialdemokraterna.

Jan Larsson själv är glad över förfrågan. Vid den pressträff som hölls på Sveavägen i Stockholm på torsdagen berättade han att det fanns två anledningar till hans återgång till partiet.

– Det ena är att jag längtat tillbaka till politiken. Men det viktigaste skälet är att jag tror att Sverige står inför viktiga utmaningar, som en arbetslöshet som biter sig fast, och just nu riskerar att slå ut ungdomar på arbetsmarknaden. Vi behöver en regering som är handlingskraftig. Nästa val kommer att bli väldigt, väldigt viktigt, säger han.

”Formulera S politik”

Socialdemokraterna har tagit stort intryck av den amerikanska valrörelsen för presidenten Barack Obama, framförallt den del där valarbetare möter väljarna vid personliga möten genom bland annat dörrknackning.

– Att använda den väldiga fördel som Socialdemokraterna har som ett stort parti med en stor folkrörelse, det känns inspirerande och kul.

I sitt arbete som valledare kommer Jan Larsson att skapa en beskrivning över hur partiet ser på verkligheten, formulera vad S politik är och vara närvarande i sociala medier.

Han börjar som valledare den 1 september.

– Det känns jätteroligt. Det kommer säkert stunder som är väldigt jobbiga och stressiga, men det kommer också finnas stunder som är roliga och glada.

Tidigare bankdirektör

Han lämnar sitt jobb som kommunikationsdirektör på Nordea där han jobbat de senaste åren, bland annat under finanskrisen.

– Jag är stolt över det jag uträttat på Nordea, det är en stark och stabil bank. Det är klart att det kommer att sticka i ögonen på folk att jag kallats bankdirektör och fått bonusar, men jag tror att de allra flesta kommer ha förståelse för att jag kommer tillbaka nu och deltar i den socialdemokratiska organisationen.

Vad ser du för drömscenario om Socialdemokraterna får bilda regering, vilken ministerplats vill du ha då?

– När man börjar tänka på andra saker framför det man har för sig, då uppfylls de aldrig. Jag har ett mål: det är den 14 september 2014. Vad som kommer efter det blir först en lång natts sömn, och först efter det får vi se om jag går tillbaka till näringslivet eller fortsätter i politiken.