Två dömda i Instagram-målet

Publicerad 2013-06-25

Instagrammålet har blivit en symbol för den råa nätmobbingen.

Två tonåringar har i dag dömts för grovt förtal.

– Jag är förvånad över de stora skadeståndsbeloppen. De är trots allt bara dömda för att ha spridit uppgifterna, säger advokat Claes Östlund. 

De två tonårstjejerna döms för att under tre dagar ha publicerat en mängd grovt kränkande uppgifter om personer i deras omgivning åtföljt av bilder på sociala nätverket Instagram. 45 drabbade personer valde att anmäla händelsen.

I ett av inläggen stod "Luktar fiskfitta som fan om henne. Hon är finsk zigenarhora och släpper fitta lätt för några kalla bärs". Uthängningarna på Instagram väckte stor ilska bland ungdomar i Göteborg. På två gymnasieskolor utbröt upplopp i vintras när hundratals personer samlades för att visa sitt missnöje.

Döms för spridning av uppgifter

Vilka som har skrivit kränkningarna är inte känt. Domen gäller endast spridning av uppgifterna. Innehållet har skickats från olika källor efter uppmaning från kontoinnehavare av det aktuella Instagramkontot.

Intresset för att följa rättegången har varit stort. Flera drabbade hoppas att dagens dom ska markera att det inte är mer acceptabelt att kränka människor på internet än i andra sammanhang. 

Straffvärdet för grovt förtal är böter till fängelse i högst två år. Eftersom de åtalade inte är myndiga döms 16-åringen till att utföra ungdomstjänst i 45 timmar, medan 15-åringen döms till ungdomsvård. De åtalade ska också betala 15000 kronor skadestånd till 38 målsägare. Sammanlagt över en halv miljon.     

– Min klient medger att hon kände till inläggen på Instagram, men att hon varken deltagit i att skriva eller publicera dem. Det är förvånande höga skadestånd de dömda ska betala och det kommer huvudsakligen drabba deras föräldrar, säger advokat Claes Östlund.

"Det är fortfarande jobbigt"

Trots uppmärksamheten kring fallet talar Claes Östlund om att hans klient inte haft några problem att leva ett normalt liv och gå i skolan. Men 15 åriga Natalie som är en av de drabbade tycker fortfarande att det är jobbigt.

– Efter att jag var med på bild på sidan har jag undvikit att vara ute och i skolan. Det är så mycket snack och rykten. Hela skolan diskuterar inläggen. Jag har fått sämre betyg på grund av det här. Det är fortfarande jobbigt.

Natalie är en av dem som anmälde kränkningen och är lättad över domen.

– Det är jätteskönt att problemet tas på allvar, men de som skrivit texterna slipper stå till svars. Hela tiden skapas nya sidor som hänger ut människor på samma sätt. Jag tror inte att kränkningarna kommer att sluta.

Enorma mängder kränkningar skickades

Enligt kammaråklagare Annika Boman talade en av de åtalade om att de mottagit sammanlagt 500 kränkande uppgifter per dag från olika personer. Omkring 100 av dessa tips publicerades på Instagram.

– Det rör sig om enorma mängder uppgifter och därför har det inte varit möjligt att gå vidare med vilka som skrivit kränkningarna. Det är inte konstigt, det är först i och med publicering och spridning av materialet som det blir tal om grovt förtal, säger Annika Boman.