Wallström börjar jobba för Postkodlotteriet

Foto: Jerker Ivarsson
Margot Wallström har fortfarande kontakt ledande socialdemokrater, bland annat partiledaren Stefan Löfven.

avAnette Holmqvist

NYHETER

Hon hade kunnat leda Socialdemokraterna. Men Margot Wallström, 58, har konsekvent tackat nej.

Aftonbladet kan i dag avslöja att hon i stället väljer att ta steget in i näringslivet – som mångfaldsdirektör.

– Det känns väldigt aktuellt och viktigt, säger Wallström.

Postkodlotteriets nya projekt "Hela Sverige - för mångfald och tolerans" får en tidigare toppsosse i yttersta ledningen.

Exministern, kommissionären och FN-sändebudet Margot Wallström blir projektdirektör med ansvar för de 60 miljoner kronor som ska delas ut.

– Det här är i enlighet med de frågor som jag har jobbat med och har engagerat mig i. Det handlar om att visa de goda exemplen, inte att vara emot något i första hand utan att vara för något. Att visa att vi är ett samhälle för mångfald och tolerans, säger hon.

Bor kvar i Värmland

Margot Wallström kommer att bo kvar i Värmland, men jobba i Stockholm ungefär en vecka i månaden.

Som ansvarig för mångfaldsprojektet ska hon identifiera ideella organisationer som verkar inom områden som till exempel främlingsfientlighet, handikapp, psykisk ohälsa och kvinnors deltagande. Och som kan få medel ur lotteriets kassa. Dessutom ska hon sitta i styrelsen för Postkodstiftelsen.

I sin roll hoppas Wallström kunna dra nytta av det kontaktnät hon skaffat sig under sina många år som politiker. Hon har fortfarande en hel del kontakt med vänner i Socialdemokraterna. Bland dem partiledaren Stefan Löfven.

Kunde ha blivit partiledare

Margot Wallström hade själv kunnat vara i Löfvens kläder. 2011 fick hon frågan om att efterträda Mona Sahlin, men tackade nej.

– Ja, jag hade kontakt med valberedningen, med Berit Andnor. Men saker måste komma i rätt tid i en människas liv och man måste känna att man verkligen vill ha ett sådant uppdrag. Och så var det inte av en rad skäl, säger hon.

I stället blev det Håkan Juholt som fick uppdraget. Men han avgick efter en rekordkort tid på tio månader och ersattes av Löfven.

Vill du bli minister om Socialdemokraterna vinner valet nästa år?

– Tänk vad bra att man inte behöver spekulera i sånt. Jag gör inte det i alla fall. Man ska inte prata om att man vill ha olika poster, det är en meningslös diskussion, säger Margot Wallström.

Men planer på nya engagemang finns det - inom klimat- och miljöområdet. Hon vill dock inte säga om det handlar om något politiskt.

- Jag hoppas det kan realiseras inom kort.

Det är Margot Wallström

 Margot Wallström, 58 är tidigare S-minister med ansvar för social-, konsument- och kulturfrågor.

Under Mona Sahlins tid som S-ledare bidrog hon till partiets utveckling av EU-politiken tillsammans med exministern Jan Eliasson. I dag har hon inga förtroendeuppdrag i S.

Margot Wallström har också varit kommissionär i EU med ansvar för miljö och kommunikation.

Fram till i maj förra året hade hon ett uppdrag som FN:s särskilda sändebud med ansvar att övervaka kvinnors utsatthet i krig och konflikter.

Den här texten går inte längre att kommentera

Vi har rundat av diskussionen. Tidigare inlägg går dessvärre inte att se, en tekniskt brist vi är medvetna om. /Redaktionen