Mejlstorm mot apoteksreformen

Brist på läkemedel, dålig service och okunnig personal.

Svenskarna rasar mot apoteksreformen – åtminstone i Göran Hägglunds mejlkorg.

Tidningen Farmacifacket har granskat över hundra inkomna mejl sedan apoteken avreglerades 2009.

Inte ett enda är positivt till reformen.

Sedan riksdagen beslutade om att avreglera apoteken 2009 har socialminister Göran Hägglunds inkorg fyllts med mejl från arga och besvikna medborgare. Tidningen Farmacifacket har begärt ut alla mejl som handlar om apoteksreformen – totalt rör det sig ett drygt hundratal – och presenterar i sitt kommande nummer en sammanställning av mejlskörden.

En av mejlskrivarna är Mats Berglund, 71, från Umeå. Han lider av diabetes och är blind på båda ögonen.

– Jag har haft diabetes i 40 år och det har aldrig varit så dålig service som det är i dag, säger han till Aftonbladet.

Insulin fanns inte på apoteket

I sitt mejl till Göran Hägglund skriver han att han behöver både insulin och blodtryckssänkande läkemedel men att det aldrig finns inne på apoteken. I stället tvingas han åka runt mellan de olika apoteken i Umeå för att få tag på sina mediciner.

– För min del går det ändå ganska bra, jag har en fru som kan köra mig. Men det är rent kränkande att skicka gamla människor att gå en mil med rullator. Det är ren misshandel, säger Mats Berglund.

Inga positiva röster

Precis som i Mats Berglunds fall är de flesta som skriver till ministern upprörda och förtvivlade. De beskriver hur de får jaga runt på flera olika apotek för att kunna få tag på läkemedel och att personalen är okunnig. Några berättar hur de varit tvungna att resa i flera mil för att kunna få tag på medicin som innan apoteksreformen fanns tillgänglig på alla apotek.

Bland det dryga hundratalet mejl finns det inte ett enda som uttrycker sig positivt om reformen.

"Tillgängligheten har ökat"

Men trots kritiken tycker socialminister Göran Hägglund att apoteksreformen har varit lyckad. Även under åren med monopol kunde det hända att vissa läkemedel inte fanns i lager, säger han.

– Det här har tittats på inom ramen för en utredning där man konstaterar att det är på ungefär samma nivå som innan omregleringen. Men jag har noterat att det finns en del synpunkter om detta, säger Göran Hägglund.

Men ska personer tvingas besöka flera olika apotek för att kunna hämta ut vanliga läkemedel?

– Nej, så ska det inte vara. Det förvånar mig faktiskt, de vanligaste läkemedlen ska finnas på hyllorna. Men vi håller på att titta på om man skulle kunna göra ett gemensamt register för apoteken där man kan se om läkemedel finns inne.

När kommer det här registret att finnas?

– Det krävs en del arbete för att bygga upp ett sådant här register. Jag kan inte ge dig en exakt tidsplan.

Flera mejlskrivare vill att ni återinför monopolet, kommer ni att göra det?

– Nej, hela syftet med omregleringen var att öka tillgängligheten. Skulle vi reversera det här kommer tillgängligheten att minska dramatiskt.

Publisert: