Mamman häktad för mordet

Den treåriga flickan mördades med narkotikaklassade läkemedel.

I dag häktades flickans mamma på sannolika skäl misstänkt för mordet.

Polisen misstänker att hon stulit medicinerna från sin arbetsplats.

Den treåriga flickan och hennes mamma, som är i 30-årsåldern, hittades i sitt hem i söndags kväll - båda till synes livlösa. Mamman hade försökt ta sitt eget liv men överlevde och har i förhör berättat att hon dödade sin dotter med narkotikaklassade och lugnande läkemedel.

Enligt uppgifter till Aftonbladet rörde det sig om flera fentanylplåster som i vanliga fall används som narkosmedel för kraftig smärtlindring. Plåstren ska kvinnan ha kommit över på sin arbetsplats där hon jobbade senast i torsdags.

Stulit på jobbet

På kvinnans arbetsplats vill man inte kommentera uppgifterna, men bekräftar att hon hade tillgång till den typ av läkemedel som tog flickans liv.

- Vi kan inte kommentera något än men rent generellt har vi väldigt mycket rutiner och regelbundna inventeringar kopplade till narkotikaklassade läkemedel. Det är inga ovanliga läkemedel men de är inlåsta i ett skåp, säger en högt uppsatt chef på kvinnans arbetsplats.

- Vårt fokus är förstås våra medarbetare som är väldigt tagna av det här. Vi har fått sätta in kristeam för att hjälpa dem och vi känner djupt med de anhöriga.

"För flickans eget bästa"

Den nu häktade mamman var indragen i en infekterad vårdnadstvist med den mördade flickans pappa. Kvinnan ska ha vägrat att gå med på pappans önskan om växelvis boende för flickan och ville att han skulle lägga ner rättsprocessen som inleddes förra hösten.

Flera källor uppger att kvinnan redan i söndags kväll berättade för sjukvårdspersonal att hon dödat sin dotter för flickans eget bästa.

Hon berättade också om vårdnadstvisten och att hon var rädd att pappan skulle ta flickan ifrån henne. Därför ska hon ha tyckt att det var bättre för flickan att dö.

Lex Sarah-utredning

Aftonbladet har tidigare berättat att pappan redan i januari berättade för en samtals­ledare på socialtjänsten att kvinnan hotat att ta livet av sig själv och barnet om han inte la ner rättsprocessen. Men pappans uppgifter nådde aldrig den del av socialkontoret som gör utredningar om barn.

Efter Aftonbladets avslöjande har nu socialchefen i Motala kommun beslutat att inleda en lex Sarah-utredning för att reda ut om kommunen kunde ha agerat annorlunda.

Kvinnan vårdas fortfarande på sjukhus för de skador hon ådrog sig vid självmordsförsöket. Hon förhördes av polis under dagen och häktades på sannolika skäl misstänkt för mordet på sin dotter.

Kvinnans advokat Lena Orrenius Edwall avböjer att kommentera sin klients inställning till mordmisstankarna.

Publisert: