Billströms utspel får hård MP-kritik

Publicerad:

NYHETER

Samarbetspartnern tar avstånd från uttalandet

1 av 2
VILL MINSKA INVANDRINGENMigrationsminister Tobias Billströms (M) uttalande har rört upp känslor. Och nu senast från Sverigedemokraterna som i går skickade ut ett pressmeddelande där de anklagade Alliansen för plagiat.

Moderaterna med migrationsminister Tobias Billström i spetsen vill minska invandringen.

Det har fått Miljöpartiet, som har en överenskommelse med regeringen om migrationspolitiken, att reagera kraftigt.

– Vi skulle aldrig kunna sitta i ett samarbete som syftar till att invandringen ska minska till Sverige, säger partisekreterare Anders Wallner (MP).

I fredags meddelade migrationsminister Tobias Billström (M) att hans parti vill minska både asyl- och anhörigsinvandringen till Sverige. Partiet har tillsatt en arbetsgrupp som ska titta på integrations- och migrationspolitiken och där kommer även "volymen" av invandrare att diskuteras som en aspekt. Gruppen ska enligt Billström reda ut hur Moderaterna ska gå fram i valrörelsen 2014, men även under hela nästa mandatperiod.

– Våra väljare är väldigt tydliga, de vill ha en förändring när det gäller invandringen, sa Billström till SVT:s Agenda i går.

Utspelet fick snabbt tuff kritik, bland annat från det egna ungdomsförbundet MUF. Det har dessutom sågats av både allianskollegorna i Centerpartiet och av SSU.

Även Miljöpartiet kritiska

Nu får Billström dessutom hård kritik från Miljöpartiet, som 2010 slöt en överenskommelse med regeringen om migrationen.

– Den syftar till att Sverige ska utveckla en mer human flyktingpolitik under den här mandatperioden. Att regeringens största parti nu går ut och säger att man under nästa mandatperiod vill ta steg i en helt annan riktning, det känns känns väldigt märkligt, säger partisekreteraren Anders Wallner (MP).

Enligt honom så målar Billström upp en bild som MP inte känner igen sig i.

– Han säger att invandrare skulle bli bättre bemötta här i Sverige om färre personer kom hit. Det är problemformulering som vi inte känner igen oss i.

”Det blir schizofrent”

Den överenskommelse som slöts 2010 öppnade bland annat upp för en generösare anhöriginvandring och innebar att papperslösa ska få sjukvård och gå i skolan.

– Vi tar för givet att regeringen lever upp till den överenskommelse som vi har, det finns flera saker som vi tillsammans ska framåt i innan den här mandatperioden är slut. Men det blir så klart väldigt schizofrent när Moderaterna nästa mandatperiod vill gå i en hel annan riktning. Vi skulle aldrig kunna sitta i ett samarbete som syftar till att invandringen ska minska till Sverige, säger Wallner.

I en debattartikel på Aftonbladet.se skriver i dag flera företrädare för Grön Ungdom att Tobias Billström via sitt utspel äventyrar migrationsöverenskommelsen. Anders Wallner säger att han tar för givet att regeringen vårdar den överenskommelse som rådet.

– Och om vi fortfarande kommer framåt till reformer som går åt rätt håll så gör man det. Vi är stolta över vad vi åstadkommit hittills, även om vi velat gå längre i vissa frågor.

Ungdomsförbundet går ännu längre

Grön Ungdom går ännu hårdare fram i sin kritik mot Billström.

– Vi tycker att det var djupt okunnigt och djupt osolidariskt. Människor flyr från hela världen och Sverige utvisar redan människor till en säker död. Att då säga att vi ska utvisa fler, det är helt obegripligt, säger språkröret Björn Lindgren.

Enligt honom så kunde migrationsministerns uttalanden lika väl ha kommit från Sverigedemokraterna.

– Jag trodde att till och med Moderarterna och Billström ville se en mer human och generös flyktingpolitik. Men antingen har han aldrig tyckt det eller så har han vänt kappan efter vinden.

Billström själv sa i går i SVT:s Agenda att Moderaterna inte bryr sig om vad SD säger i frågan.

– Det vore väldigt märkligt om alla uttalanden som jag som migrationsminister gör om migrationspolitk alltid skulle behöva jämföras med Sverigedemokraterna, men ändå är det väldigt ofta så i Sverige, sa han till Aftonbladet efter programmet.

Publicerad: