Har inga ben – blir av med sin rullstol

Används för lite. Mona Landgren använder sin rullstol för lite enligt Region Skåne – nu blir hon av med den.
Används för lite. Mona Landgren använder sin rullstol för lite enligt Region Skåne – nu blir hon av med den.

Mona Landgren föddes utan ben. Nu har Region Skåne beslutat att ta ifrån henne rullstolen hon är beroende av.

Anledningen: hon använder den för lite.

– Jag kan inte sova på nätterna. Det kan du kanske förstå om du blir hotad av att bli av med dina ben, säger Mona Landgren.

Mona Landgren är beroende av sin eldrivna rullstol.

Hon föddes utan ben och med defekta armar efter att hennes mamma tagit två sömntabletter under sin graviditet, skriver hd.se.

Med rullstolen kan hon ta sig runt utomhus. Utan den skulle Mona Landgren bli isolerad i sitt hem.

Kravet: 20 timmar

Trots det har Region Skåne nu valt att ta ifrån henne rullstolen hon är så beroende av. Enligt Region Skåne använder hon den inte tillräckligt. De kan, med hjälp av en mätare, kontrollera exakt hur mycket Mona Landgren använder sin rullstol. Mätaren visar att Mona Landgren kört med rullstolen 13 timmar det senaste året.

– Det kanske låter lite, men när jag tar den så kör jag först till bilen, sedan packar jag in den där. När jag kommer fram, till exempelvis en konsert, så tar jag ut den och kör fram till scenen. Sedan står ju rullstolen still tills man ska hem. Så på en fem-timmarsutflykt där rullstolens behövs, kanske den bara rullar i tjugo minuter, säger Mona Landgren till hd.se.

Region Skåne kräver att man kör minst 20 timmar per år med rullstolen. Beslut att ta ifrån Mona Landgren hennes rullstol kom i november.

”Slöseri”

– Står de stilla är det slöseri med skattebetalarnas pengar. Har du behov av en rullstol använder du den minst 20 timmar om året, säger Kerstin Morwing på Region Skåne till hd.se.

Mona Landgren har överklagat Region Skånes beslut men har inte fått något svar. Hon vet inte vad hon ska ta sig till om Region Skåne tar rullstolen.

– Jag kan säga adjö till att vara utomhus i skog och mark. Helt och hållet, säger Mona Landgren.

Att köpa en egen rullstol skulle vara ekonomiskt förödande. Den eldrivna rullstolen kostar 120 000 kronor.

Publisert: