Svenska kvinnor hotas till livet – varje dag

I ”Uppdrag granskning” berättar svenska kvinnor om de dagliga grova påhoppen

”Män som näthatar kvinnor” – kvällens ”Uppdrag granskning” uppmärksammar hot mot kvinnor på ­internet.

Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg fick fly sitt hem när hon och hennes son hotades till livet efter att hon granskat höger­extrema sajter.

– De uppmanade varandra att mörda eller ­våldta mig, säger hon.

”Jag väcks av ett sms från ett kontantkort: ’Ärligt gumman, när var det sist du pullade dig själv i fittan?’

Jag går in i på sajterna igen. Kommentarerna är hundratals: ’Din äckliga ­lilla fitta hoppas en kongoneger våldtar och mördar dig omgående. Du är värd mindre en silverfisk på toalettgolvet.’ En skriver att ­hela Aftonbladets redaktion borde sprängas i luften.”

Skrev en krönika

Åsa Linderborg hade redan vant sig vid hot om mord och våldtäkter, men när Aftonbladets kulturredaktion i december i fjol inledde sin granskning av högerextrema sajter strömmade hatet mot henne in i en högre takt än någonsin tidigare.

Den 20 december skrev hon en krönika om hatet och hoten, och i utdraget ovan syns bara en bråkdel av ilskan som unga män med tangentbord riktat mot henne.

– Jag kände att någon måste börja prata även om hotet mot journalister. ­Polisen säger att man inte ska uppmärksamma det, men jag fattar inte vem det gagnar. Jag tror att det bara gagnar dem som hatar och hotar, säger Åsa Linderborg.

Hon har slutat sova med fönstren öppna och helt slutat använda klänning på grund av en ”irrationell osäkerhet”. Ett tag fick hon och sonen fly hemmet av rädsla för att hoten skulle bli ­ allvar.

Stort genomslag

”Jag flyttar hem igen på prov. Väcks av ett nytt sms på natten: ’Hur mår din slappa fitta? Är du rakad eller har du buske där nere just nu? Kyss på fittan.’ Jag går upp och kissar, plågad av att mitt underliv inte längre är mitt. Det är en yta för våldsamma nationalistiska ­fantasier.”

Krönikan fick stort genomslag och spreds snabbt över sociala medier.

– Jag fick enormt mycket respons från läsare. De skickade blommor och presenter och flera tusen mejl. Och säkert 20 erbjudanden om tillfälliga boenden.

Efter krönikan minskade de värsta påhoppen och nu kan hon skratta åt erbjudandena om boende.

– Hatsajterna skriver mindre om mig nu, men i stället har de börjat gå på min son.

I det tysta utvecklades andra metoder. Den lokala socialtjänsten har fått mejl från ”läkare” som har fastslagit att hon har en psykisk diagnos och inte är kapabel att ta hand om sin son.

– Jag förstår att de är förbannade på mig. Vi tycker ju olika. Jag är också beredd på hat, men tycker inte att jag ska behöva vara beredd på hot. Och att gå på min son tycker jag är otroligt fegt.

Vill inte vara martyr

Kvällens ”Uppdrag granskning” i SVT handlar om hat mot kvinnor på nätet. Ett exempel som tas upp är H&M:s Facebook­sida där en tjej klagade över motivet på en tröja. Inlägget fick flera tusen ­kommentarer, varav många i samma stil som dem mot Åsa Linderborg. Det stod bland annat att flickan ”borde våldtas” eller ”stenas, hängas och dränkas”.

I programmet medverkar förutom Åsa Linderborg en rad andra offentliga personer i Sverige.

– Jag vill inte vara en martyr, men samtidigt tycker jag att någon ska träda fram och kunna prata om det, säger Åsa Linderborg.

Publisert: