”Har varit nekrofil under hela mitt liv”

avLinda Hjertén

NYHETER

Polisen hittade mängder med material på 37-åriga kvinnans dator

1 av 14 | Foto: Privat
Helena hade flera skelettdelar i sin lägenhet.

GÖTEBORG. "Jag har varit nekrofil, om man så vill, hela mitt liv."

Så inleds en textfil som polisen hittat på den 37-åriga kvinnans dator.

– Nekrofili är mycket ovanligt men det finns säkerligen ett mörkertal, säger Martin Grann, professor i psykologi på Centrum för våldsprevention på Karolinska sjukhuset

Bevisningen mot den 37-åriga kvinnan anses vara stark.

Åklagaren menar att kvinnan inte bara olovligen haft en stor mängd skelettdelar i sitt hem utan även sålt delar vidare och använt dem för sexuella syften.

Polisen har hittat hundratals skelettdelar i 37-åringens hem i Bergsjön och man har hittat utrustning man tror kan ha varit tänkt att användas för att gräva upp gravar för att hämta nya delar.

Under utredningen har polisen talat med vänner till kvinnan som säger att hon berättat att hon är nekrofil, att hon pratat om sexuella handlingar hon ska ha utfört med skelettdelarna och om hennes önskan att komma in på ett bårhus och få tag i ett lik.

Polisen har även hittat en mängd material på den 37-åriga kvinnans dator.

Bland annat chattkonversationer med likasinnade.

Och en textfil med namnet: "Min nekrofili".

Känslor inför döda ting

I den långa textfilen som är skriven som ett brev riktat till någon beskriver det polisen tror är den 37-åriga kvinnan sina känslor inför döda ting. I polisförhör säger den 37-åriga kvinnan att hon haft skelettdelarna enbart på grund av ett historiskt intresse men i textfilen, och i chattkonversationer som polisen hittat, beskriver hon det på ett annat vis.

Textfilen inleds med orden:

"Jag har varit nekrofil, om man så vill, hela mitt liv från tidigaste barndomen och mina tidigaste minnen handlar om olika saker som har med döden att göra."

"När jag väl kom in i puberteten så övergick det hela ganska naturligt till en ren sexuell attraktion till döda människor."

Drömmen: gräva upp grav

Där står även:

"Min nekrofili handlar inte bara om fysisk njutning utan så mycket mer. När jag är med döda så känner jag mig komplett, tillfreds och lycklig."

Den polisen menar är 37-åringen skriver om andras syn på det hon känner:

"Vad andra tycker är oetiskt har jag aldrig brytt mig om. :) Jo jag gillar

tanken på att ha sex med min man om han skulle avlida…)"

Om sina drömmer skriver hon bland annat:

"Men något jag skulle vilja göra är gräva upp en några år gammal grav. Själva handlingen att gräva upp graven skulle vara sexuell, för att sedan öppna kistan och älska kärleksfullt med den mumifierade kroppen."

I polisförhör förnekar den 37-åriga kvinnan att hon skrivit ett endaste ett av orden. Hon menar att hon klippt och klistrat från Internet.

– Jag är intresserad av nekrofili men inte attraherad av det. Jag har tänkt skriva en bok om det.

–Löjligt att polis- och åklagarmyndigheterna kan ta detta dokument

på allvar, det är slöseri med statliga medel och min tid som sitter häktad här ionödan.

”Nekrofili ovanligt”

Martin Grann, professor i psykiatrisk epidemiologi på Centrum för våldsprevention på Karolinska institutet, säger att nekrofili är mycket ovanligt.

– Det är fler än man tror som har olika parafilier, sexuella avvikelser. Men nekrofili är ovanligt. Jag har aldrig hört talas om ett fall där skelettdelar skulle vara en fetisch, säger han.

– Men det finns troligen ett stort mörkertal. Det är så skambelagt så det är inget man berättar om, inte ens när man får svara anonymt på undersökningar. Det gäller flera av de udda parafilierna.

Den 37-åriga kvinnan har i en textfil som polisen tror hon författat skrivit att hon fascinerats av döda sedan hon var liten och känt sig sexuellt attraherad av dem sedan puberteten.

– De som har tvättäkta parafilier upplever att de haft det så länge som de kan minnas. Det här skulle tala för att den här kvinnan är en "äkta" nekrofil, om man uttrycker det så, säger Martin Grann.

– Många som har parafilier lever dock aldrig ut dem, de vet precis som du och jag att det de känner är fel.