SMHI varnar efter baltiskt lågtryck

avOlof Svensson

10–15 centimeter snö på väg från öst: Det blir stökigt

1 av 3

Det baltiska snöovädret har tagit ett grepp om ­Sverige.

SMHI varnar för fortsatt snökaos.

– Det blir stökigt, säger meteorologen Jesper Blomster.

Ett lågtryck som ligger över Estland pumpar in snö till vårt land. SMHI varnade i natt för kraftigt snöfall i östra Svealand.

Klass 1-varningen innebär risk för störningar för en del samhällsfunktioner och enligt prognosen kan det komma 10–15 centimeter nysnö under dagen.

– Snöandet kommer att hålla på ett bra tag, då är det bra om folk är medvetna om det, säger Jesper Blomster, meteorolog på SMHI.

Halt och svårkört

Värst blir det i Stockholmsområdet och uppåt Uppsala där det kan bli ­riktigt besvärligt.

– På vägarna blir det halt och inne i städerna blir det stökigt eftersom man har svårare att nå fram med ­snöröjningsfordon, säger Jesper Blomster.

Trafikverket varnar för snöhalka i Stockholm, ­Uppsala och Gästrikland och uppmanar trafikanter att vara uppmärksamma och hålla avstånd.

Även sydöstra Norrland kommer drabbas av snö­ovädret som senare under dagen avancerar västerut. Men i takt med att det drar in över landet väntas det ­avta i styrka.

I samband med att det baltiska ovädret lämnar ­landet tar olika högtrycksområden över vilket innebär att temperaturerna ­dyker. Södra Sverige kan räkna med mellan 1–5 ­minusgrader, norra Götaland och Svealand får 5–10 minusgrader och Norrland 15–20 minusgrader ­under hela veckan.

Snö i syd också

Samtidigt byggs nya ­snöfallsområden upp i södra delen av landet. De första slår till redan i morgon.

– Ett par snöfallsområden tar sig in nere i söder under veckan. De kommer att drabba både Götaland och Svealand, säger Jesper Blomster.

I norra delen av landet blir det klart väder med ­stora chanser till sol under hela veckan.

Men i resten av landet fortsätter tunga moln­områden att dra in.

– Det blir mycket moln, ingen solig och fin vecka med andra ord, säger Jesper Blomster.