Lööf: Åkte hem för att styra debatten rätt

avPär Karlsson, Josefin Westin, Niklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: C-ledaren i kvällens Aktuellt.

Förslaget till idéprogram har blottat en djup spricka i Centerpartiet.

Nu vädjar partiledaren Annie Lööf till sina partikamrater att lägga ned stridsyxorna.

– Det har varit alldeles för högt tonläge, vilket är tråkigt, säger hon.

I går avbröt Annie Lööf sin semester i Thailand. Orsaken var de bråk i partiet som brutit ut efter diskussionerna om förslaget till ett nytt idéprogram.

Hela dagen hängavs till krishantering.

På kvällen avslutade C-ledaren genom att medverka i Aktuellt efter en lång dag av möten med pressen. Och någon gång under där mellan lyckades hon skriva en debattartikel som publiceras på dagens DN debatt – med den hoppas hon ”dra ett streck i debatten”.

”I dag finns inget parti som är så tydligt mot regleringar och socialism och har en så grundmurad tro på människors behov av att kunna forma sin egen tillvaro”.

I nästa mening skriver hon om vad hon kallar ett mycket viktigt men:

”Vi är inte och kommer aldrig att bli 'nyliberaler' som det ofta kallas. Vi tror på ett gemensamt ansvar för att ge alla maximala chanser i livet, att utjämna de orättvisor som ar och uppväxt skapat”, skriver Annie Lööf.

”Ingen tid att förlora”

Hon skriver att hon vill leda debatten i rätt riktning så att den inte skymmer bilden av vad partiet. Som det är nu anser hon att debatten kommit att handla av ”ytterlighetsfrågor” som månggifte, skolplikt och förändrad arvsrätt.

”En punkt nås då ett slags streck måste dras i debatten för att inte oklarhet ska skapas om vart Centerpartiet står”, skriver Annie Lööf på DN Debatt och avslutar:

”Nu har vi ingen tid att förlora. Framför sig har Centerpartiet en diger agenda av jobb- och miljöförslag som är omedelbar, konkret och viktig för landet”.

Uppmanar till fortsatt debatt

Under gårdagen mötte hon pressen på Centerpartiets högkvarter i Gamla Stan i Stockholm och svarade även på Aftonbladets frågor.

Varför var det nödvändigt att kalla nästan 700 centerpartister till telefonmöte direkt när du kom hem?

– Jag har som vana som partiledare att ha en kommunikation med mina medlemmar. De är mina uppdragsgivare och för mig var det helt naturligt att ha kontakt med hela Center-Sverige.

Du har sagt att det inte blir något månggifte eller slopad arvsrätt. Vad fick de mer för besked?

– Jag beskrev den process som nu ligger framöver. Jag har tagit emot ett förslag från idéprogramsgruppen, nu ska jag sätta tänderna i detta tillsammans med övriga partistyrelsen och lägga fram vårt förslag i mitten av februari. Sedan beskrev jag också de delar som jag skulle vilja förändra i det förslag som finns och jag uppmanade dem att fortsätta ta del av debatten. Det är viktigt att vi nu fokuserar på rätt frågor.

Valde att markera vissa frågor

Vad är det för frågor du vill att de ska prata om?

– Framtiden har ju enorma utmaningar. Vi behöver bland annat diskutera globalisering och konkurrenskraft, hur vi klarar vägen mot ett klimatsmart samhälle där vi tar hand om de allra mest utsatta i Sverige och hur vi får landsbygden att leva.

Hur har du uppfattat debatten på hemmaplan när du var i Thailand?

– Jag har givetvis följt den väldigt nära och jag bestämde mig därför i går att åka hem och vara på plats här och visa nödvändigt ledarskap på hemmaplan för att lotsa ett förändrat förslag till stämman i mars.

Planen var att ni i ledningen skulle hålla er ifrån debatten. Varför tvingades ni in i den?

– Min tanke var att medlemmarna verkligen skulle skicka in sina idéer och åsikter vilket man också har gjort. Men jag insåg efter några veckors debatt att det kom att handla om väldigt kontroversiella ytterlighetsfrågor som skymde den viktiga idédebatten. Därför så valde jag och den övriga partiledningen att gå ut och markera i vissa frågor.

Tillbakavisar kritik om ledarskap

Det har varit en hätsk debatt där folk kallats "bakåtsträvare" och "nyliberaler". Hur ser du på det?

– Jag tycker det är otroligt tråkigt att man sätter etiketter på varandra. Jag tycker också det är tråkigt med alldeles för skarpt tonläge. Däremot välkomnar jag att vi har en uppfriskande idédebatt i Centerpartiet. Men nu är läget sådant att det är tid att fokusera på rätt saker så att vi får ett idéprogram som stora delar av C kan ställa sig bakom.

Vissa på hemmaplan har efterlyst tydligare ledarskap. Har du själv anledning att vara självkritisk?

– Jag fick idégruppens förslag tisdagen innan jul och så tyckte jag att det här är något som medlemmarna ska få tycka till om och skapa debatt om. Dagen efter skickades det ut till samtliga i C-Sverige med uppmaningen om att de skulle ta debatten på hemmaplan. Det tycker jag att man gjort. Jag har också gjort uttalanden under de här veckorna där jag har markerat kursen framåt.

Hur lugnar du dem som tycker förslaget till idéprogram är alldeles för nyliberalt och Stureplans-center?

– Det är viktigt att komma ihåg att det var en enig partistyrelse som tillsatte en arbetsgrupp bestående av medlemmar från hela Sverige och olika generationer. Det är folk från hela Center-Sverige som formulerat idéer för framtiden.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM