Centerns mål - stjäla liberalismen från FP

avElisabeth Marmorstein

NYHETER

För första gången skriver C in liberalismen i partiprogrammet

Foto: Annie Lööf.

Nu utmanar Annie Lööf på allvar FP-ledaren Jan Björklund.

Centerpartiet ska bli det liberala alternativet i alliansen.

– Jag tror Folkpartiet känner sig hotade. De har insett att det finns en ny sheriff i stan, säger Per Ankersjö som leder arbetet med att ta fram ett nytt idéprogram.

Motgångarna Centerpartiet fortsätter. I dagens mätning från Aftonbladet/United Minds hamnar partiet precis ovanför riksdagsspärren med 4,2 procent.

Det omfattande förändringsarbete som Annie Lööf sjösatte för ett drygt år sedan är på väg in i ett intensivt skede. I mitten av december ska det nya partiprogrammet vara klart. För att vässa den ideologiska profilen har C tagit hjälp av den liberale debattören och idéhistorikern Johan Norberg.

”Tror mer på människan”

Han slår i en essä fast att C, ända sedan det hette Bondeförbundet, varit ett liberalt parti.

– Liberal innebär att man tror på människan mer än systemen. Vi har en lång tradition av misstänksamhet mot myndigheter och försök att reglera människors verksamheter, säger Per Ankersjö, ordförande i idéprogramgruppen.

Det var under Maud Olofsson som den stora förändringen i liberal riktning ägde rum. Men inte förrän nu skrivs alltså ordet in i partiprogrammet.

– Våra medlemmar mår bra av att veta var på den politiska kartan Centerpartiet befinner sig, säger Ankersjö.

Centerns nygamla profil riskerar att blåsa nytt liv i det gamla konkurrensförhållandet mellan C och FP. Redan när Annie Lööf valdes till C-ledare fanns det, enligt Aftonbladets källor, en oro inom FP att hon skulle stjäla väljare av dem.

– Hittills är det samma centerparti vi ser, det har inte hänt något i frågorna än, säger en FP-källa.

”Känner sig hotade”

Jan Björklund har flera gånger det senaste året betonat FP:s liberala profil. Ett exempel är sommartalet i Göteborg i augusti då Folkpartiet fått stryka på foten till förmån för "Liberalerna" på partiskylten.

– Jag tror de känner sig hotade men jag vill be dem att istället se möjligheterna. Det är väl bra för samhället att det finns två partier som tävlar om att vara de mest liberala, säger Per Ankersjö.

Centerns idéprogram kommer även fokusera på frihet och decentralisering. Som ett led i det vill C ta strid för valfrihet i välfärden.

– Vi är det parti som främst står upp för att vi behöver privata alternativ för att klara utmaningarna i framtiden, säger Per Ankersjö.

Det nya idéprogrammet ska antas på en extra stämma i mars nästa år.

ARTIKELN HANDLAR OM