Hårda straff i dopningshärvan

1 av 16 | Foto: Rättegången i det stora dopingmålet startade idag vid Stockholms tingsrätt.
NYHETER

Knarket finansierade ett lyxliv på Stureplan präglat av sportbilar och mingel med kändisar.

Men nu döms hjärnan bakom landets största dopningshärva och hans två medhjälpare till mellan sju och nio års fängelse för grovt narkotikabrott. I ligan ingår också en glamourmodell som agerat målvakt och försäljare.

Det var efter flera års arbete som Tullkriminalen och polisen kunde spränga ligan genom omfattande telefonavlyssning och kameraövervakning.  Aftonbladet kunde redan i december berätta om insatsen, döpt till "Operation Robin", som avslöjade det kriminella nätverket där affärerna skötts på ett helt nytt och professionellt sätt.

– Det har bedrivits som ett vanligt företag med den väsentliga skillnaden att all verksamhet har varit svart eller kriminell,  Säger Tomas Blixt, operativ chef på Tullkriminalen.

Organisationen har haft policydokument, löpande rapportering och redovisat inkomster. Ligan köpte in sig på servar runt om i världen där de via fem hemsidor sålde sina egentillverkade tabletter.

– Det är det mest omfattande målet som vi någonsin har haft, säger Tomas Blixt.

Få i topp

Tre män i toppen har delat upp stora delar av nätverkets intäkter mellan sig som i ett aktiebolag, där huvudmannen tjänat över 18 miljoner på affärerna. Han är tidigare dömd till sju års fängelse för grov narkotikasmuggling men har den senaste tiden drivit en juristbyrå i Stockholm.  Tillsammans med de övriga döms han nu till nio respektive sju och åtta års fängelse. Sammanlagt ska dopningsligan ha omsatt omkring 50 miljoner.

Oklart om domen överklagas

Enligt Advokat Peter Mutvei, som är ombud för en av de tre huvudmännen, framkallar domen blandade känslor hos hans klient.

– Den är ganska mild i förhållande till yrkandet på 14 år. Men i ren tid är det förstås väldigt länge. Nu ska vi gå igenom domen och avvakta hur åklagaren ställer sig till det här, säger han.

Mutvei och hans klient har ännu inte tagit ställning till om de ska överklaga domen.

Åklagare Kim Andrews har inte hunnit ta del av domslutet i sin helthet men hans spontana reaktion är positiv – även om domen på vissa punkter blev mildare än vad åklagarmyndigheten yrkat.

– Det finns utrymme att döma till både längre och kortare straff men Jag kan inte vara annat än nöjd med det arbete som Tullkriminalen har bedrivit. Sedan får man analysera i efterhand om de olika påföljderna är rimliga.

Faktumet att narkotikaklassade preparat har funnits tillgängliga bara några knapptryck bort via nätet har spelat stor roll för åklagarmyndigheten som klassat ligans verksamhet som "synnerligen hänsynslös".

– Man marknadsför sig på internet så att 15-åringar kan köpa kanyler och anabola steroider för att sedan få det på posten, säger Kim Andrews.

Glamourmodell delaktig

Aftonbladet har tidigare berättat om hur flera personer har upplåtit sina bankkonton åt ligan likt målvakter. Bland dem ingår en 26-årig glamourmodell som har låtit drygt en miljon kronor passera hennes personliga konto. Hon ska också ha tagit emot beställningar på dopningsklassade preparat och har tjänat omkring 140 000 kronor på sin inblandning i härvan. Hon döms till ett års fängelse för bland annat grovt dopningsbrott.

Egen tillverkning

Ligans produktion har skett i Borlänge där den 36-årige huvudmannen har sina rötter.

– Vid tillslaget fann man två produktionsanläggningar med två ansvariga på plats, säger Tomas Blixt.

Mängder med preparat har smugglats via olika brevlådeföretag till Dalarna där dopningsnätverket sedan tillverkat, förpackat och skickat iväg produkter till kunder med post eller bud. Vid ett tillfälle skeppade ligan så mycket som 767 000 tabletter av det narkotikaklassade preparatet bensodiazepin från Asien till Sverige.

Levde lyxliv

Männen i toppen av dopningshärvan har kunnat leva gott på de tusentals tabletter de sålt. Lyxbilar som Ferrari och Bentley, dyra klockor och hus i Spanien. Tillsammans har huvudmannen och  de två andra i nätverkets ledning tjänat över 30 miljoner kronor som de spenderat på kläder, skor och andra dyrbara nöjen.

Flera fick fängelse

Sammanlagt omfattar härvan 23 personer. 16 av dem beskrivs som delaktiga i verksamheten och anses ha tjänat pengar på den svarta försäljningen av olagliga tabletter. Flera förekommer sedan tidigare i polisen belastningsregister. Tolv personer utöver huvudmännen i ligan döms till fängelse och straffen varierar mellan ett och fyra år. Sju personer döms till skyddstillsyn, villkorlig dom eller dagsböter. Av de 23 tilltalade ogillades avtalet mot en person.