Den som trodde att presidentvalet redan var avgjort får tänka om

Mitt Romney tog chansen.

Han var presidentlik. Han framstod som en verklig person och inte bara en rik knös. Han fick Obama på defensiven.

Den som trodde att presidentvalet redan var avgjort får tänka om.

Aftonbladets Wolfgang Hansson.
Aftonbladets Wolfgang Hansson.

Efter nattens framträdande skulle jag bli mycket förvånad om inte Mitt Romney går fram rejält i opinionsmätningarna. Han vann tveklöst debatten. Men han gjorde mer än så.

För första gången fick det amerikanska folket se en presidentmässig Romney.

Han var påläst in i minsta detalj. Han gick på offensiven. Han fick fram sin egen politik samtidigt som han lyckades så tvivel om det verkligen är rätt väg att fortsätta på Obamas spår i fyra år till.

– Vi har prövat en väg under fyra år, sa Romney. Det är dags att pröva något nytt.

Visade engagemang

Istället för den obekväme, opersonlige Romney fick vi se en kandidat som visade engagemang och kunde länka sin politik till vanliga amerikaner.

Om Romney visade att han kan vara bäst när det verkligen gäller så gjorde president Obama stundtals ett blekt intryck. Han verkade trött och åldrad. Var fanns hans passion från valet för fyra år sedan?

Kanske var han rostig efter att inte ha behövt debattera på det här sättet de senaste fyra åren medan Romney fått mycket träning under primärvalskampanjen. Kanske underskattade han Romney. Kanske hade han bara en dålig dag.

Oavsett vad så blev effekten att han istället för att knyta ihop säcken och skicka ut Romney på sidlinjen bjöd in honom i matchen igen.

Man fick nästan intrycket att Obama inte ville vara där. Han tittade ständigt ner i sin talarstol istället för att möta Romneys blick. Många meningar inleddes med någon sekunds tvekan, som om han var osäker. Han såg ibland sur ut. När han log verkade det ofta som han plötsligt kom på att han måste le lite.

Slutpläderingen – en katastrof

Obama verkade dåligt förberedd. Presidents ”slutplädering” var inte bara blek. Det var närmast en katastrof. Medan Romney klart och tydligt presenterade sitt alternativ.

Obama missade helt att använda en del av sin bästa ammunition mot Romney. Inte ett ord om hans uttalande bakom stängda dörrar där Romney stämplade 47 procent av amerikanerna som bidragsberoende. Inte ett ord om hans tid i riskkapitalbolaget Bain Capital där Romney bidrog till att sparka massor av människor från sina jobb.

I presidentdebatterna är det nästan alltid utmanaren som har en fördel. Han kan attackera allt som gått fel under den sittande presidentens tid. En särskilt tacksam uppgift nu med drygt åtta procents arbetslöshet.

Gäller att inte göra misstag

För presidenten gäller det främst att inte göra några misstag. Att framstå presidentlik.

Även med hänsyn till det går det inte att komma ifrån att Romney vann och Obama förlorade.

Den stora frågan är om Romney gjorde så bra ifrån sig att väljarna är beredda att rösta på honom.

Romney var bra på att kritisera Obamas politik men han lyckades fortfarande inte övertygande förklara vad han ska göra istället. Mycket av debatten bestod av att kandidaterna kastade siffror mot varandra. Statistik som måste vara mycket svårt för de flesta människor att bena ut.

Måste pressa hårdare i nästa debatt

Den stora frågan efter debatten är hur Romney tänker betala för sina skattesänkningar, hur han ska skapa de tolv miljoner jobb som han utlovar och hur han ska göra alla nedskärningar i statens budget utan att det drabbar den breda medelklassen.

Där måste Obama pressa honom hårdare i nästa debatt.

Inte bara där. Obama måste hitta tillbaka till den inspirerande kandidat han framstod som för fyra år sedan.

Annars kan nästa president heta Mitt Romney.

Aftonbladet (@Aftonbladet) | TwitterAftonbladet
Publisert: