Rekordmånga unga lider av migrän

Av: TT

Publicerad:
Var tredje tonåring lider av migrän, enligt en norsk studie. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Var tredje tonåring lider av migrän, enligt en norsk studie. Arkivbild.

Var tredje tonåring lider av migrän, enligt en norsk studie. Både skolarbete och fritidssysselsättning blir lidande när allt fler unga blir sängliggandes. I vissa fall äter sjukdomen upp flera månader av året.

Tidigare i år lanserade organisationen International headache society (IHS) den nya diagnosen "sannolik migrän", som en form av migrän. Detta innebär att fler nu kan diagnostiseras med sjukdomen utan att känna av alla symptom som gäller vid definitiv migrän.

– Den nya diagnosen kommer påverka sjukvården i hela världen. Och hjälpa fler att få rätt vård, säger Mattias Linde, professor i neurologi.

Förlorar 76 dagar om året

2016 kom en norsk studie som visar att nästan 90 procent av norska ungdomar har ont i huvudet minst en gång om året.

När studien nu även kan inkludera sannolik migrän visar resultatet att över en tredjedel av ungdomarna lider av migrän.

– Tidigare studier i Sverige och Finland har visat att migrän bland unga ökar över tid. Vår studie redovisar den högsta andelen någonsin, säger Mattias Linde, som är initiativtagare till studien.

Enligt studien förlorar de som lider av huvudvärk i genomsnitt 9 dagar i skoltid och fritid per år. Bland fallen av kronisk migrän (0,8 procent av ungdomarna) handlar det om ett genomsnitt på 76 dagar.

Det går inte fastställa exakt vad värken beror på, men enligt Mattias Linde är det sannolikt miljöfaktorer som har bidragit till att allt fler drabbas.

– Vi bedömer att mycket har att göra med att vi stressar mer i dag än tidigare. All den tid vi tillbringar framför skärmar påverkar också. För mycket skärmtid bidrar till både emotionell och psykisk spänning som i sin tur kan leda till huvudvärk, säger han.

Värktabletter kan förvärra

Regelbunden motion kan hjälpa till att förebygga och lindra huvudvärk, säger Linde. Han höjer samtidigt ett varningens finger för ett överanvändande av smärtstillande läkemedel.

– Tar man värktabletter mer än 9 dagar i månaden så kan huvudvärken bli värre än tidigare. Då kan det behövas en avgiftningsperiod på två månader, vilket är jättejobbigt.

För att värken inte ska förvärras så krävs det att unga ser till att söka vård i tid, vilket få känner till och kan göra något åt i dagsläget, enligt Mattias Linde.

– Det är den vanligaste neurologiska sjukdomen i Sverige men ändå finns det knappt några huvudvärksmottagningar eller personal med rätt kunskap inom primärvården. Det måste till politiska satsningar för att komma till rätta med det här, säger han.

Publicerad: